Minderheid
Computer
Onderzoekers van bepaalde nationaliteiten mogen geen gebruik maken van de Cray-computer, die onlangs officieel in gebruik is genomen aan de TU Delft. Volgens Delta gaat het om onderzoekers uit Cuba, Iran, Irak, Noord-Korea, Syrië en Soedan. Een en ander staat in een brief die het College van Bestuur stuurde aan de secretarissen-beheerders van een aantal faculteiten, waaronder Civiele Techniek (CT) en Technische Wiskunde en Informatica (TWI). Het verzoek zou voortkomen uit voorwaarden die de leverancier van de computer heeft gesteld. Waarschijnlijk gaat het hier om beperkingen die voortvloeien uit de gespannen verhoudingen tussen de Verenigde Staten en deze landen. Washington past handelsembargo's toe op landen die het verdenkt van schending van mensenrechten of steun aan internationaal terrorisme. De decaan van TWI vond de brief van het College maar een vreemd epistel: 'We weten niet hoe we dit praktisch moeten aanpakken.' Eenzelfde reactie geeft de secretaris-beheerder van CT: 'Ik wil nog eens praten met het College over deze kwestie. Ik verwacht gevoeligheden en bovendien ben ik niet in de positie om wetenschappelijk personeel de toegang tot bepaalde faciliteiten te verbieden.'
Televisiecolleges
De Groningse Universiteitsraad heeft grote twijfels over het nut van televisiecolleges. Een meerderheid van de raad is zelfs tegen het uitzenden van colleges op de televisie. Dit bleek vorige week tijdens het voorstel voor teleleren in de commissie Onderwijs en Wetenschappen. In opdracht van de raad is er een behoeftepeiling uitgevoerd. De studentenfractie wees het voorstel af. De studenten vinden dat de universiteit het geld, een ton per jaar, beter kan steken in het verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs; bijvoorbeeld door het geven van extra colleges zodat het aantal grote hoorcolleges kan worden teruggedrongen. De fractie van ondersteunend en beheerspersoneel staat positief tegenover het principe van teleleren, maar zet vraagtekens bij de meerwaarde: 'Het lijkt op het creëren van een behoefte.' Binnenkort neemt de raad een besluit over teleleren.
Opzij-leerstoel
De bijzondere leerstoel 'Vrouwen, macht en strategie' van het feministisch tijdschrift maandblad Opzij gaat naar de Universiteit Maastricht, bericht Observant. De leerstoel zal worden ondergebracht in het Interfacultair Centrum voor Vrouwen- en Genderstudies. Dat centrum zal, mits de Universiteitsraad zijn jawoord geeft, in het najaar van 1997 aan de RUG verrijzen. De wisselleerstoel, die is ingesteld ter ere van het 25-jarig bestaan van het blad, komt voor vijf jaar naar Maastricht. De vrouw die op de stoel gaat zitten zal zich richten op uiteenlopende vormen van representatie en de relatie daarvan met gender en macht. Anders gezegd: welk beeld presenteren bijvoorbeeld reclamefolders, romans, beleidsnota's handleidingen, computerspellen, films, krantenartikelen en wetenschap van mannen en vrouwen.
Koningin
Kinderen tot tien jaar vinden dat in Nederland de koningin voor vrede zorgt. Oorlog komt volgens hen door burgers en politici. Dat concludeert een promovenda van de Universiteit van Amsterdam in haar proefschrift. De psychologe ondervroeg, aldus Folia, ruim driehonderd kinderen tussen de zes en achttien jaar. Pubers blijken niet wezenlijk verschillend te denken over de begrippen oorlog en vrede dan kinderen onder de tien jaar. Oudere kinderen weten wel meer over internationale conflicten, maar gaan daardoor niet anders denken over het fundamentele begrip oorlog. Pubers denken wel anders over oorlog en vrede als het gaat om privéproblemen. Ze roepen in tegenstelling tot de kinderen tot tien jaar niet langer een autoriteit te hulp, zoals hun ouders of een leraar en ze betrekken abstracte zaken als democratie en onderling respect bij oorlog en vrede. De meeste kinderen van zes jaar kunnen het woord 'oorlog' in de mond nemen, maar het concreet benoemen van vrede gebeurt meestal pas als ze negen jaar zijn.
Jomanda
Hoogtepunt van een Jomanda-sessie in Leiden tijdens de Augustijnse Ideële Week, dit jaar gewijd aan het alomvattende thema 'Sex, Healing, Geloof', was het instralen van een vat bier. Wat de uitwerking van het instralen was, kon Jomanda niet zeggen en 'het zou ook best kunnen zijn dat de alcohol nu zijn kracht verliest'. De avond werd overigens voornamelijk gekenmerkt door gegiechel. Het enige moment waarop dat plaatsmaakte voor twijfel, was toen Jomanda voor één van de studenten een groet overbracht van een overleden vriendin. De beschrijving van de dode bleek te kloppen. Op vragen zoals 'Is Frank de ware voor mij' en 'Word ik ingeloot voor geneeskunde', mocht zij van de kosmos helaas geen antwoord geven.