Eerder dit jaar kondigde de UB aan failliet te gaan wanneer er niet meer geld kwam. Het tekort is inmiddels opgelopen tot bijna een miljoen gulden: het apparatuur-fonds komt vier ton tekort en ook de bedrijfsreserve heeft een negatief saldo van vier ton. Het begrote tekort voor volgend jaar is 2,5 ton. Het College heeft een taakgroep ingesteld die zich gaat bezighouden met het uitzetten van algemene beleidslijnen voor de bibliotheek. Of zoals Van Marle het zegt: 'Kijken of er structureel iets gedaan kan worden voor het budget van de UB.'
Over de personele invulling van deze groep is nog geen overeenstemming bereikt, maar volgens de bibliothecaris komen in de groep vooral faculteitsmedewerkers te zitten, aangevuld met de directeuren van het Onderwijskundig Centrum (OC), het Centrum voor Informatievoorziening (CIV) en de UB. Het OC is belangrijk in dit verhaal, omdat daar bekend is hoe het onderwijs in de komende jaren zal veranderen en wat dat voor de bibliotheek betekent. Zo worden deeltijdstudenten talrijker en wordt bijscholing belangrijker.
Het voorstel voor extra geld is ontwikkeld naar aanleiding van een onlangs gehouden onderzoek van de Engelse bibliotheekgoeroe Maurice B. Line. Deze oud-directeur van de vermaarde British Library onderzocht in opdracht van het CvB hoe de UB er in de toekomst uit moet zien. Wat moet er gebeuren op het gebied van IT en faculteitsbibliotheken? In hoeverre moet de UB blijven samenwerken met het CIV in plaats van zelf faciliteiten opzetten?
Line concludeerde dat de UB onvoldoende budget en personeel heeft om bij te blijven in de IT. De komende drie jaar zou er een half tot een heel miljoen extra naar de UB moeten gaan. Daarnaast moet nauwere samenwerking worden gezocht met het CIV en het OC. Bovendien pleit Line voor het instellen van een taakgroep, hetgeen inmiddels is gebeurd. Het samenvoegen van faculteitsbibliotheken met de UB is volgens Line een proces voor de lange termijn, wanneer zich daarvoor praktische mogelijkheden voordoen. Anderzijds ziet hij niet in waarom de bibliotheek van de faculteit Wijsbegeerte en Maatschappijwetenschappen niet helemaal bij de UB kan worden gevoegd. Een deel van de collectie staat daar immers al. Ten slotte zou de UB meer moeten communiceren met de rest van de universiteit.
De UB wil de extra vijf ton gulden besteden aan hard- en software voor zowel faciliteiten op het gebied van informatievoorzieningen als aan computers voor medewerkers. Daarnaast gaat er ook geld op aan het omscholen van personeel, dat zich moet gaan bezighouden met IT. Van Marle is van mening dat de UT een eigen IT-afdeling zou moeten hebben, want 'nu zijn we steeds afhankelijk van het CIV'. Verder worden de CD-rombestanden op een 'verouderde en gebrekkige' manier aangeboden, dus 'daar kan ook wel wat geld bij'.