Flitsend programma Apollo

| Redactie

Cultuurkoepel Apollo bestaat vijf jaar en dat zal de UT-gemeenschap weten ook. In de laatste week voor de kerstvakantie is er een heel scala aan activiteiten georganiseerd. Kantines worden bestookt met optredens, in de Vrijhof vindt een mini-festival met allerlei workshops plaats en de monstervoorstelling 'Promissa' en de uitreiking van de Cultuurprijs staan ook in het teken van het lustrum.

Apollo wil voorgoed afrekenen met de huiver voor cultuur die op de campus heerst. 'Veel studenten vinden cultuur iets engs, en maken de stap niet om eens naar een voorstelling te gaan kijken of zelf iets te gaan doen,' vertellen Femke en Thea van Apollo. Met haar lustrumprogramma probeert Apollo om zowel het passieve kijken naar als het actieve zelf beoefenen van cultuur onder de aandacht te brengen.

Op 17, 18 en 19 december treedt het Broodje Cultuur buiten de grenzen van de Vrijhof. Theater, muziek en film veranderen de kantines van de gebouwen tijdens de lunchpauze in theaters. De optredens in de kantines wisselen iedere dag. De Broodje Cultuurvoorstellingen bestaan veel uit muziek, zowel van campusverenigingen als (delen van) bands. Naast de wisselende optredens heeft fotografievereniging Foton een tentoonstelling in CT.

In het 'Rondje Vrijhof, Cultuur in een dag' kan iedereen voor een luttel bedrag meedoen aan vier workshops. 'Het is een soort mini-Kunstzonnig, met allerlei verschillende workshops', legt Femke uit. 'Het idee is om mensen laagdrempelig met cultuur kennis te laten maken. Er is dan ook geen startniveau vereist. Maar na afloop kun je wel degelijk wat.' Er zijn ongeveer twaalf workshops, van Afrikaanse dans tot Nederhop en van acrobatiek tot schilderen. De workshops duren vijf kwartier tot anderhalf uur, genoeg om een indruk te krijgen waar je nu eigenlijk mee bezig bent. Het is niet mogelijk om zelf je workshops uit te kiezen, omdat Apollo dan snel 'nee' zou moeten verkopen bij sommige workshops waar maar erg weinig mensen tegelijk aan mee kunnen doen. Wel is het mogelijk om je per groep van vijf personen op te geven.

Het Rondje Vrijhof duurt de hele dag en koffie, thee en lunch zijn bij het Pro Deo bedrag van 7,50 inbegrepen. Na afloop is het bovendien mogelijk om in het Theatercafé te eten voor zes gulden, en kun je korting krijgen op de voorstelling van Promissa van die dag. Thea hoopt dat vooral studenten die niet cultureel actief zijn op het festival afkomen. 'We mikken op de studenten die anders de stap naar de Vrijhof niet maken. Het moet geen cultureel onderonsje worden van studenten die altijd actief zijn in de Vrijhof.'

Naast het Broodje Cultuur en het Rondje Vrijhof staat Promissa, de openingsvoorstelling voor de verbouwde Vrijhof, ook in het teken van het lustrum van Apollo. Promissa is vanaf de première op woensdag 11 december nog vele malen te zien in de Vrijhof.

Tijdens de lustrumborrel van Apollo op 17 december in het Theatercafé wordt de Cultuurprijs uitgereikt. Kandidaten kunnen nog tot 1 december aangemeld worden bij het Campuscollege.

Rondje Vrijhof, cultuur in een dag: woensdag 18 december, kosten f. 7,50. Opgave en informatie bij Apollo (Vrijhof kamer 30, 4894404) of Femke (4340540).

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.