Ondernemers vinden dat UT te weinig aan de weg timmert

| Redactie

Is de UT een motor van de Twentse economie? Die vraag werd afgelopen zaterdag op het lustrumsymposium via een geautomatiseerd stemsysteem gesteld aan een gezelschap uit het regionale bedrijfsleven. Wat bleek: terwijl 95 procent van de aanwezigen vond dat de aanwezigheid van de UT belangrijk is voor het vestigingsklimaat in Twente, achtte maar 33 procent de UT voldoende actief wat betreft het ontsluiten en overdragen van wetenschappelijke kennis aan het regionale bedrijfsleven.

Vice-voorzitter van het College van Bestuur F. Schutte liet niettemin in een 'powerpoint-presentatie' met cijfers zien dat de spin-off van de universiteit over de laatste twintig jaar aanzienlijk is geweest. Zo zijn er sinds 1977 door (ex-)UT-medewerkers ongeveer 280 bedrijven gesticht, waarvan 170 sinds de instelling van de TOP-regeling (Tijdelijke Ondernemers Plaatsen). Slechts 50 daarvan hebben het niet gered.

Alles bijeen is de regionale impact van de UT zeer aanzienlijk, stelde Schutte. Met een omzet van 300 miljoen gulden per jaar, 2500 personeelsleden, 6000 studenten, een extra spin-off werkgelegenheid voor 1100 personen, een productiewaarde-effect van ruim 200 miljoen en een indirect werkgelegenheidseffect van 1600 arbeidsplaatsen kan de universiteit volgens Schutte beslist een motor van de Twentse economie worden genoemd.

Behalve Schutte maakten ook sprekers als drs. J. Blankert (voorzitter van werkgeversvereniging VNO-NCW) en prof.dr.ir. W. During (hoogleraar Innovatief Ondernemerschap aan de faculteit Technologie & Management) duidelijk hoe belangrijk de kruisbestuiving tussen wetenschap en bedrijfsleven is voor de economie. Een drietal ondernemers uit de regio presenteerde daarna praktijkervaringen met regionale kennistransfer in Twente.

Zo vertelde ir. H. de Graaf van Ericsson Business Mobile Networks dat het bedrijf zich weliswaar vanwege de nabijheid van de UT op het Business & Science Park heeft gevestigd, maar dat het opzetten van het gewenste gezamenlijke onderzoek in de praktijk een moeizame zaak is.

Tijdens het symposium werd het nieuwe UT-ondernemerscentrum geopend door mr.ing. J. Oosterhof, gedeputeerde voor economische zaken en werkgelegenheid van de provincie Overijssel. Oosterhof hanteerde daartoe een luchtpistool, terwijl leden van atletiekvereniging Kronos temidden van vonkend vuurwerk de kersverse brochure van het centrum kwamen afleveren.

Namens de provincie overhandigde Oosterhof een cheque van 25 duizend gulden aan prof. During, trekker van het nieuwe UT-ondernemerscentrum. Het geld is bestemd voor een onderzoek naar de haalbaarheid van een nieuw in te stellen leerstoel voor 'kennisintensief ondernemerschap' aan de UT.

Dat er nog veel werk te doen valt, bleek aan het slot van de bijeenkomst, toen de zaal nogmaals werd geconsulteerd. Ditmaal meende 91 procent van de aanwezigen dat de UT een belangrijke factor was voor het vestigingsklimaat in Twente. Maar liefst 60 procent vond nu - gehoord de verschillende bijdragen - dat de UT te weinig doet om haar wetenschappelijk onderzoek en onderwijs ten goede te laten komen aan de regio.


Gedeputeerde Oosterhof (links) opende met een luchtdrukpistool het nieuwe UT-ondernemerscentrum, rechts hoogleraar W. During.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.