U-raad stemt in met afstudeerregeling

| Redactie

De universiteitsraad heeft afgelopen dinsdag een nieuwe afstudeerregeling vastgesteld nadat het CvB had ingestemd met een betere overgangsregeling. Een voorstel van de KPS om de hoogte van de uitkering los te koppelen van het aantal behaalde studiepunten haalde het niet. De raad stemde eveneens, zij het met enige aarzeling, in met een jaarlijkse bijdrage van drie ton tot 2000 aan het Centrum voor

De universiteitsraad heeft afgelopen dinsdag een nieuwe afstudeerregeling vastgesteld nadat het CvB had ingestemd met een betere overgangsregeling. Een voorstel van de KPS om de hoogte van de uitkering los te koppelen van het aantal behaalde studiepunten haalde het niet. De raad stemde eveneens, zij het met enige aarzeling, in met een jaarlijkse bijdrage van drie ton tot 2000 aan het Centrum voor Studies van het Hoger Onderwijsbeleid (CSHOB). Zoals verwacht was er daarentegen geen enkele steun voor het voorstel van het CvB vijf faculteiten financieel te belonen voor hun prestaties op het gebied van onderzoekkwaliteit.

De nieuwe afstudeerregeling (voorheen auditorenregeling) leidde onverwacht tot een botsing tussen DD, buitenlid Kees van Duinen en de KPS. Onverwacht, omdat het College de raad tegemoet was gekomen over de overgangsregeling. Hierdoor gaan studenten die al potentiële rechten op afstudeersteun hebben opgebouwd er ten opzichte van de oude regeling niet op achteruit.

Voor 'nieuwe' gevallen is de regeling echter minder gunstig. De hoogte van de uitkering wordt gekoppeld aan het beursgedeelte van de laatstgenoten studiefinanciering, voor de meeste studenten 425 gulden per maand. Volgens de oude regeling kreeg iedereen zeshonderd gulden per maand. Daarnaast moeten de studenten voor die 425 gulden maandelijks 3,5 studiepunten halen. Zijn dat er minder, dan krijgen ze naar rato minder geld.

De KPS vond dat onredelijk en meende uit de ommezwaai van het CvB inzake de overgangsregeling te mogen afleiden dat er een opening was hierop nader te studeren. Maar DD en Van Duinen waren niet eens bereid over dit voorstel te praten. 'Laten we deze regeling in godsnaam aannemen', bepleitte het buitenlid, die de al maanden slepende kwestie zat was.

Hiermee ontlokte hij Marike Bonhof (KPS) een getergde reactie. Zij vreest dat de regeling ertoe zal leiden dat (nog) minder studenten actief worden naast hun studie. Bonhof haalde bovendien fel uit naar DD-woordvoerster Dieuwke Dijkstra. Die deed het naar haar mening iets te veel voorkomen of DD verantwoordelijk was voor de verbetering van de overgangsregeling. Het initiatief hiervoor is echter afkomstig van de KPS.

De ongewoon heftige uitval van Bonhof ontlokte CvB-lid Frits Schutte de vraag of er binnenkort soms verkiezingen waren. Het is echter onwaarschijnlijk dat er ooit nog U-raadsverkiezingen worden gehouden. Dit bleek toen het College werd gevraagd naar de procedures rond de modernisering van de bestuursorganisatie. Schutte zei te verwachten dat al ruim voor de zomer, wanneer de zittingstermijn van de huidige raad afloopt, bekend zal zijn of de U-raad wordt vervangen door een Ondernemingsraad (alleen medewerkers) en een Studentenraad of een Medezeggenschapsraad (medewerkers en studenten).

Drie ton

De U-raad stemde toch nog in met een strategische toekenning aan het CSHOB van drie ton per jaar tot 2000. Die is bedoeld om het fundamentele onderzoek en de inbreng van de faculteiten structureel te versterken. Beide fracties waren er niet helemaal van overtuigd dat het extra geld hiertoe inderdaad zal leiden, maar gaven het CSHOB het voordeel van de twijfel.

Zoals van te voren al duidelijk was, had de raad geen enkele clementie met het voorstel van het CvB vijf faculteiten in totaal 1,2 miljoen gulden toe te kennen als beloning voor prestaties op het gebied van onderzoekkwaliteit. De beide fracties waren van mening dat de criteria waarop het College zich in zijn voorstel baseert niet deugen. Het CvB werkt al drie jaar aan deze zogenaamde 'dynamisering van de facultaire onderzoekkwaliteit' en vond twee keer eerder de raad op zijn weg. Schutte hield de raad in een vurig pleidooi voor dat afwijzing van het voorstel een negatief signaal naar defaculteiten zou zijn. Maar de fracties lieten zich hierdoor niet vermurwen.

De raad heeft evenmin ingestemd met de (vertrouwelijke) notitie over het communicatiebeleid. Het CvB wil de dienst Voorlichting en Externe Betrekkingen ruim vier ton extra toekennen. Dit punt zal in de vergadering van december terugkeren, wanneer de begroting wordt vastgesteld.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.