De nieuwe, strak vormgegeven 'website' biedt een overzichtelijk menu op basis van thema's als algemene informatie, onderwijs, onderzoek, databases en laatste nieuws. Het systeem van 'hyperlinks' (doorverwijzingen) is volgens Jan Volbers van Voorlichting & Externe Betrekkingen, UTIS-coördinator en beheerder van de UT-website, zo opgezet dat de bezoeker binnen enkele muisklikken bij de gewenste informatie kan belanden.
Een aantal rubrieken is op dit moment nog in aanbouw. Op termijn komen er vier homepages: twee voor extern gebruik (Nederlandstalig en Engelstalig), en twee voor intern gebruik (Nederlandstalig en Engelstalig). De laatste twee websites worden afgeschermd voor externe bezoekers en zijn alleen door medewerkers en studenten vanuit het UTnet oproepbaar. Voor de Engelstalige teksten wordt een professioneel vertaalbureau ingezet.
De keuze voor het moderniseren van het UT-informatieaanbod op WWW betekent ongemerkt ook het einde van dat andere Universiteit Twente Informatie Systeem - UTIS. UTIS en UT-website zullen volgens Volbers binnen een jaar volledig ineengeschoven zijn. Nog bestaand UTIS-materiaal zal daartoe automatisch in html-pagina's worden omgezet. De bekende 'sneue UITS-zuilen' - in veel gevallen nu al van hun beeldscherm en computer ontdaan - zullen nog deze week door het Facilitair Bedrijf worden weggehaald.
UTIS werd pas twee jaar geleden opgezet op basis van de tekstgeoriënteerde navigatiedienst Gopher. Dat gebeurde in navolging van Surfnet en andere universiteiten, hoewel veel critici waarschuwden dat juist WWW, dat zowel tekst als beeld biedt, het systeem van de toekomst was. Het aantal gebruikers van UTIS bleef beperkt, doordat het raadplegen van het systeem onhandig was. Bovendien werd het informatieaanbod slecht bijgehouden.
De UTIS-zuilen waarmee het systeem overal binnen de UT te toegankelijk was, blijken in de praktijk overbodig geworden, zegt Volbers. Volgens hem raakte het concept van de zuilen 'achterhaald' omdat iedereen zijn eigen netaansluiting heeft. Bovendien vormden de zuilen een 'veiligheidsrisico': ze lieten iedereen ongecontroleerd op UTnet toe, aldus Volbers.
Het nieuwe uiterlijk van de UT-site is nogal opmerkelijk, erkent Volbers: 'De gekozen vormgeving is een beetje gewaagd, zeker vergeleken met de oude homepage die nogal grijs en belegen was. Maar Internet is een vluchtig medium. Als mensen je pagina aanklikken, moet je wel in drie seconden aannemelijk kunnen maken dat daar wat interessants aan de hand is. En we moesten iets verzinnen om het UTIS-imago kwijt te raken.'
Wat vindt coördinator Volbers zelf van de glossy, weinig-UT-achtige modellen die nu - in plaats van het vertrouwde UT-carillon en het Torentje van Drienerlo - met hun welgevormde hoofden op de verschillende pagina's prijken? 'Ik vind het een goed idee. Van zo'n vormgeving mag best een zekere prikkel uitgaan. U reageert er toch ook meteen op? Bovendien gaat het hier om een consequent doorgevoerd concept.'