Twijfel bij U-raad over overgangsregeling auditor

| Redactie

Een deel van de U-raad heeft er moeite mee dat getornd wordt aan de 'rechten' van studenten die al aanspraken op afstudeersteun hebben opgebouwd. Komende dinsdag buigt de raad zich over een nieuwe regeling voor afstudeersteun (voorheen auditorensteun). Ook heeft de raad moeite met een extra bijdrage aan het CSHOB (Centrum voor Studies van het Hoger Onderwijsbeleid) en een verhoging van het budget voor het communicatiebeleid van de UT. Het nieuwe voorstel om vijf faculteiten extra geld te geven als beloning voor goed onderzoek(beleid) zal het zeker niet halen. Dit bleek uit de voorbereidende sectievergaderingen van de raad afgelopen dinsdag.

Door allerlei wettelijke veranderingen moet de UT een nieuwe regeling voor afstudeersteun vaststellen. Volgens het voorstel van het College van Bestuur wordt onder meer de berekening van het aantal afstudeermaanden aangepast. Ook de hoogte van de gift verandert. Kreeg vroeger iedereen zeshonderd gulden, voortaan wordt dat het beursgedeelte dat de student ontvangt van de IB Groep. Voor de meeste studenten komt dit neer op 425 gulden per maand (de basisbeurs). Daarnaast gaat een voortgangsnorm gelden van 3,5 studiepunten per maand.

Onder aanvoering van buitenlid en jurist B. Bouma stellen studentleden in de U-raad dat het onbillijk is de afstudeersteun te verslechteren voor 'bestaande' gevallen. Dat zijn studenten die door bijvoorbeeld een bestuursfunctie al potentiële aanspraken op afstudeersteun hebben opgebouwd. Omdat hiermee relatief gezien geen al te grote bedragen zijn gemoeid, lijkt het niet onwaarschijnlijk dat de U-raad het voorstel van het CvB op dit punt zal amenderen.

Over de 'strategische' toewijzing aan het CSHOB van drie ton per jaar tot 2000 blijft onzekerheid bestaan. Vorige maand ging de raad niet akkoord zonder een nadere specificering van de juiste besteding van de extra gelden. Die zijn bedoeld om het fundamenteel onderzoek en de inbreng van de faculteiten te versterken. Het A-viertje toelichting dat de raad deze week kreeg heeft nog niet alle twijfel over het nut van de toewijzing weggenomen.

Over het communicatiebeleid werd afgelopen dinsdag een uur achter gesloten deuren gepraat. Het CvB noemt de toenemende kosten van werving en voorlichting enerzijds een 'zorgelijk aandachtspunt', maar is anderzijds van mening dat die onvermijdelijk zijn gezien de dramatische ontwikkeling in de instroomcijfers van de UT. Niets extra's doen zou bestuurlijk onacceptabel zijn.

Voor intensivering van de contacten met vwo-scholieren, afgestudeerde UT-ers (alumni) en relaties is een extra bedrag van 750 duizend gulden nodig. Hierbij gaat het onder meer om ruim twee ton voor de gratis verspreiding van het alumni- en relatieblad UT-mediair, ruim anderhalve ton voor advertenties in jongerenbladen en veertigduizend gulden voor de aanstelling van een medewerker die actief krantenredacties moet benaderen om free publicity te genereren. De U-raad lijkt weinig geporteerd van de voorgestelde plannen, vooral in relatie tot het prijskaartje dat daaraan hangt.

Het CvB hoeft zeker niet te rekenen op steun voor het plan vijf faculteiten een extraatje te geven als beloning voor hun goede onderzoekkwaliteit. Vorige maand weigerde de U-raad het voorstel van het CvB voor 'dynamisering van de facultaire onderzoekkwaliteit' zelfs op de agenda te zetten. Probleem is vooral dat de criteria op basis waarvan de toekenning zou moeten geschieden volgens de raad niet deugen.

CvB-porteuillehouder financiën F. Schutte heeft getracht een technisch-financieel bezwaar van de raad te ondervangen door op een andere manier met het geld te schuiven dan in het oorspronkelijke voorstel. Maar de beidefracties KPS en DD hebben al aangegeven niet gecharmeerd te zijn van deze truc. Het zal er op neerkomen dat alle faculteiten een douceurtje krijgen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.