Het boek leest als een trein en geeft, aan de hand van rapporten en dossiers, een goed beeld van het werk van de Nationale Ombudsman op dit terrein. Hieronder volgt een kleine greep uit de vele honderden, door Doomen opgetekende, cases.
Beddengoed
Lectuur
De Nationale ombudsman wijst de politie erop dat op grond van artikel 62, lid 1 van het Wetboek van Strafvordering, een in verzekering gestelde aan geen andere beperkingen mag worden onderworpen dan welke voor het doel van zijn opsluiting of het belang van de orde 'volstrekt noodzakelijk' zijn. Het ontgaat hem waarin de noodzaak zou zijn gelegen om C. een tijdschrift of boek te onthouden. 'Niet valt in te zien waarom niet had kunnen worden volstaan met andere, minder vergaande middelen, zoals bijvoorbeeld een (extra) grondige controle op het bezit van lucifers of aansteker'.
Fietsbel
Formeel zat de politie goed. De Nationale ombudsman noemt het echter 'aannemelijk dat verzoekers aanhouding een ander doel had dan de opsporing en vervolging van een bijzonder lichte verkeersovertreding'. Dat maakte die aanhouding onjuist.
Geweld
Boeien te strak
Legitimeren
Info-verstrekking. Een eenentwintigjarige vrouw die op 8 november 1991 is neergestoken door een ex-vriend, hoort op de late avond van 14 november 1991 bij toeval dat de verdachte die middag om 17.20 is heengezonden. Ze belt de politie, die de heenzending tegenover haar bevestigt. Volgens de Nationale ombudsman was die mededeling aan de late kant. De ex-vriend werd immers verdacht van poging tot doodslag en de aangeefster had tegenover de politie herhaaldelijk gezegd dat ze bang was. Daarom had men haar 'tijdig, dat wil zeggen: voorafgaand of direct volgend' over de heenzending moeten informeren.