De vakbonden zetten de universiteiten onder druk de universiteitsraden af te schaffen en te vervangen door ondernemingsraden. Zij willen daar op landelijk niveau afspraken over maken.
De MUB, de nieuwe wet op de modernisering van de universitaire bestuursorganisatie die onlangs is aangenomen door de Tweede Kamer, geeft universiteiten de vrijheid de universiteitsraad te behouden (zij het met minder bevoegdheden). Ze kunnen er echter ook voor kiezen die te vervangen door een ondernemingsraad.
De vakbonden willen daar op landelijk niveau afspraken over maken. Die willen zij vastleggen in de universitaire cao waarover zij op dit ogenblik onderhandelen met de VSNU, de vereniging van universiteiten. De VSNU voelt daar weinig voor, maar ze wordt onder druk gezet door de bonden. De VSNU wil namelijk graag dat een groot aantal afspraken over arbeidsvoorwaarden in de toekomst niet voor alle universiteiten gezamenlijk maar per afzonderlijke universiteit gemaakt wordt. De bonden dreigen die decentralisatie te dwarsbomen als de universiteiten niet voor een ondernemingsraad kiezen.
Ook weigeren ze dan het zogeheten `georganiseerd overleg' op te heffen dat aan de meeste universiteiten tussen werkgever en werknemers wordt gevoerd. Met die dreiging van extra vergadercircuits hopen ze de VSNU zover te krijgen inderdaad landelijk te kiezen voor een ondernemingsraad. 'Als wij afzonderlijk per universiteit afspraken moeten maken over arbeidsvoorwaarden', licht Elly Ros van de AbvaKabo toe, 'dan hebben wij er weinig behoefte aan dat te doen in een orgaan waarvan ook studenten lid zijn.'
Inmiddels heeft een aantal universiteiten al een voorkeur uitgesproken voor het handhaven van de universiteitsraad. De drie bijzondere universiteiten (VU, KUN, KUB) kiezen voor een ondernemingsraad, maar willen die laten functioneren náást een universiteitsraad.