Geknipt uit de bladen

| Redactie

De TU in Delft is deze maand een ombudsman rijker, aldus Delta. De aanstelling van deze onafhankelijke vraagbaak is het gevolg van het nieuwe Studentenstatuut, dat vorige week door de universiteitsraad is vastgesteld. De ombudsfunctie fungeert als een vangnet. Pas als geen enkel ander middel meer helpt, kan de ombudsman bemiddelen voor studenten, die menen dat hen onrecht is aangedaan. Op welk terrein dan ook. Als hij de klacht gegrond acht, geeft hij een advies aan het College of de faculteit. De ombudsman noemt het systeem klachtgericht laagdrempelig en deels symbolisch: 'In deze functie wordt de zorg van de universiteit voor de student uitgedrukt. De TU heeft daar al veel aandacht voor, dus ik mag hopen dat ik niet te veel klachten krijg. De studenten staan er vanaf nu in ieder geval nooit meer alleen voor.'

Ombudsman

Temponorm

De temponorm houdt flink huis aan de Universiteit van Amsterdam, schrijft Folia. Bijna vijfenveertighonderd UvA-studenten hebben het afgelopen studiejaar de temponorm gemist door minder dan de helft van hun tentamens te halen. Deze 'bezemklas' vormt 18 procent van alle voltijds UvA-studenten. Dat zijn er twee keer zo veel als vorig jaar toen de norm nog op een kwart van de tentamens lag. De afvalligen hangt een extra studieschuld van vijfduizend gulden boven het hoofd. Natuurkundigen en wiskundigen vormen het grootste deel van de bezemklas. Bij deze studies hebben bijna drie op de tien studenten minder dan de helft van hun tentamens gehaald. Ook bij filosofie, rechten en letteren is de bezemklas groter dan 20 procent. De UvA-geneeskundigen kennen relatief gezien de minste tempomissers: 7 procent. De pedagogen en tandheelkundigen doen het eveneens heel aardig.

Koffie-oproer

Na langdurige onderhandelingen tussen de dienstcommissie en de dienstleiding van het Bureau van de Universiteit in Leiden is besloten dat de bureaumedewerkers niet meer zelf koffie en thee mogen zetten. Een koffie-oproer dreigt volgens Mare. De kwestie houdt al sinds mei vorig jaar de gemoederen bezig. De dienstcommissie heeft de afgelopen anderhalf jaar regelmatig overleg gevoerd over het koffie- en theebeleid met de dienstleiding, maar blijkt nu de wensen van haar achterban niet correct ingebracht te hebben. Want terwijl de dienstcommissie opkwam voor 'het openhouden van de kantine als faciliteit voor het personeel en het recht om daar als verantwoordelijke volwassenen mee om te gaan' -de dienstleiding had in een eerder stadium bepaald dat de ambtenaren twee maal tien minuten per dag met elkaar mogen koffiedrinken- wilden de ambtenaren zelf koffie zetten, op hun eigen afdeling. Dat laatste heeft de leiding in een besluit van augustus jongstleden verboden. Medewerkers die dit verbod ontduiken, wacht na één waarschuwing inbeslagname van hun koffiezetapparaat en/of waterkoker. Verschillende medewerkers lijken echter geenszins bereid te zijn zich aan het verbod te houden. Ingewijden achten een Leids koffie-oproer dan ook niet uitgesloten.

Lege dop

Ongeveer duizend bewoners van een studentenflat in Groningen zijn blij gemaakt met een lege dop. Naar aanleiding van een artikel in een Groningse studentenkrant, waarin werd gemeld dat de huur van hun kamer zeker met vijftig gulden omlaag zou gaan, rekenden ze zich al rijk. Het Gronings Bewoners Overleg leek de stichting studentenhuisvesting eindelijk op de knieën te hebben gekregen, na een jaar van moeizaam onderhandelen. De stichting zou de overheid om ontheffing voor de jaarlijkse huurverhoging vragen. Niets is echter minder waar, blijkt na navraag van UK. Het hoofd bewonerszaken van de stichting geeft opheldering: 'De servicekosten gaan met zeven gulden vijftig omlaag, maar dat is onder voorbehoud. Als de gemeentelijke heffingen omhoog gaan verandert de zaak weer.' Omdat de servicekosten een voorschot zijn, en de werkelijke kosten per jaar worden verrekend, betreft het geen echte verlaging. De huurders krijgen aan het eind van het jaar gewoon minder geld terug. En als het stevig gaat vriezen, moeten ze zelfs bijbetalen. Een bevriezing van de huur zit er bovendien niet in. 'Ontheffing van huurverhoging krijg je alleen als de financiële situatie van de woningbouwvereniging het toelaat. Dat is bij onze studentenhuisvesting zeker niet het geval', weet het hoofd bewonerszaken. De brenger van het onjuiste 'positieve' nieuws, een flatbewoner die deelneemt aan het overleg met de stichting, geeft toe dat er 'enkele fouten' in het artikel in de studentenkrant zijn geslopen: 'Er is wel een principe-overeenkomst met de stichting dat de flathuren aan de hoge kant zijn en dat daar op termijn iets aan moet gebeuren. Maar dan denken we aan de komende tien jaar of zo.' De huidige generatie studenten hoeft dus nergens op te rekenen.

Samenwerking

De opleidingen natuurkunde van de Katholieke Universiteit en de Technische Universiteit Eindhoven gaan samenwerken. Met ingang van volgend studiejaar moet het voor studenten mogelijk zijn probleemloos binnen de propedeuse over te stappen van Nijmegen naar Tilburg en omgekeerd. Ook in de doctorale fase willen de universiteiten het onderwijs meer op elkaar afstemmen, zo meldt het KU Nieuws. Uiteindelijk hopen beide universiteiten meer natuurkundestudenten te trekken, maar vooral Nijmegen lijkt op het eerste gezicht baat te hebben bij de samenwerking. Immers, in Nijmegen stromen jaarlijks slechts ongeveer dertig eerstejaars binnen, terwijl Eindhoven er elk jaar zo'n negentig weet te trekken. Als 10 procent van de eerstejaars de overstap waagt naar een andere universiteit, levert dat Nijmegen meer studenten op.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.