Zevende lustrum

| Redactie

Het zevende lustrum van de UT gaat dinsdag 19 november om 15.00 uur in de Vrijhof van start. De bijeenkomst staat in het teken van de opening van het gerenoveerde Vrijhof-gebouw en van de Information Plaza, het kunstwerk-met-lichtkrant van Andrea Blum. De viering van het UT-lustrum wordt zaterdag 23 november voortgezet met een open dag vanaf tien uur 's morgens, met op diezelfde morgen een seminar

Het zevende lustrum van de UT gaat dinsdag 19 november om 15.00 uur in de Vrijhof van start. De bijeenkomst staat in het teken van de opening van het gerenoveerde Vrijhof-gebouw en van de Information Plaza, het kunstwerk-met-lichtkrant van Andrea Blum.

De viering van het UT-lustrum wordt zaterdag 23 november voortgezet met een open dag vanaf tien uur 's morgens, met op diezelfde morgen een seminar over de rol van de UT in de regio in het Collegezalencomplex en (om 12.00 uur) de opening van het nieuwe Ondernemerscentrum. Dit centrum voor 'dynamisch ondernemerschap' is een initiatief van de faculteit Technologie & Management (voorheen Technische Bedrijfskunde), de TSM Business School en de Liaisongroep van de UT, met steun van de Provincie Overijssel. Tevens verwacht de UT die dag meer dan duizend afgestudeerden van de UT ('alumni') te kunnen verwelkomen.

De Dies Natalis van de UT wordt vrijdag 29 november gevierd in het Enschedese Muziekcentrum (vanaf 15.00 uur) en staat in het teken van de vier toe te kennen eredoctoraten (Needham, Oosting, Yoshikawa en Boot) en de uitreiking van de Ondernemersprijs en de Onderwijsprijs.

De Suzannes

De beroemdste punkband van de (toen nog) TH Twente, de Suzannes, treedt na achttien jaar stilte op 20 november eenmalig op in de Melkweg te Amsterdam, samen met onder meer 'Human Alert' en 'the Nitwits'. In 1978 maakten de Suzannes de punk-e.p. New Disease met zes nummers waaronder Hippie, Teenage Abortion en Deepfreeze Boy. De band trad op in heel Nederland, van Paradiso te Amsterdam tot in de Stokvishallen te Arnhem en de Oosterpoort te Groningen.

De Suzannes hebben nog steeds een cultstatus. Hun e.p. 'doet' op de zwarte markt tachtig gulden en ze staan vermeld in de Popencyclopedie. Hun eenmalige comeback is bedoeld ter opluistering van de verschijning van een boek over de geschiedenis van de Nederlandse punkmuziek, uitgegeven door de Nederlandse Popunie.

Het concert begint om 21.00 uur en kost 16,50 gulden.

Lezing Yoshikawa

Prof.dr. Hiroyuki Yoshikawa, president van de Universiteit van Tokyo, geeft op 28 november in het Collegezalencomplex een lezing over de door hem ontwikkelde General Design Theory. Mede vanwege zijn ontwerptheorie ontvangt de werktuigbouwkundige Yoshikawa de volgende dag tijdens de Dies ter gelegenheid van het zevende lustrum van de UT een eredoctoraat.

Yoshikawa ontwikkelde zijn befaamde ontwerptheorie eind jaren zeventig als een poging om de essentie van de techniek in logisch-wetenschappelijke termen te beschrijven. Die essentie is het ontwerpen van artefacten (het 'bouwen van dingen'), een fundamentele menselijke activiteit die volgens Yoshikawa nauw verbonden is met intuïtieve creativiteit.

Yoshikawa is uitermate kritisch over de ontwikkelingen in de technische wetenschappen waarbij door voortschrijdende specialisatie en het steeds verder uiteengroeien van vakgebieden de omvattende 'synthese' die de grondslag vormt van het ontwerpproces, vrijwel onmogelijk is geworden. De ontwerptheorie kan volgens Yoshikawa een nieuwe synthese bieden.

Datum: 28 november. Tijdstip: 15.00 uur. Plaats: CC, zaal 1.

Congres kwaliteit

De European Foundation for Quality Management (EFQM) is eind jaren tachtig opgericht met als doelstelling het top-management meer te betrekken bij kwaliteitszaken en dan vooral bij organisatiekwaliteit. Voor kwaliteitsverbetering heeft de EFQM een model ontwikkeld, een kader om tot een systematische en structurele aanpak te komen om verbeteringen in alle aspecten van de organisatie gericht door te voeren. Dit model staat centraal bij het NIVE-JMC Twente-congres met de titel Praktische implementatie van totale kwaliteit. Tijdens het congres kunnen deelnemers het model leren kennen, om er wellicht later in de eigen organisatie mee te gaan werken. De dag draait niet om het belang van kwaliteit, maar om de implementatie daarvan. Centraal staat een aantal interactieve werkgroepen over thema's als personeel, leiderschap en processen. De groepen worden begeleid door specialisten op die aandachtsgebieden, waarbij wordt gekeken naar het doorvoeren van verbeteringen.

Het congres vindt 21 november plaats van negen uur 's morgens tot vijf uur 's middags in het Dish Hotel in Enschede. Voor meer informatie kunnen belangstellenden bellen met de congrescommissie van het NIVE-JMC Twente: 053 - 4894020.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.