Mensa-hap moet gevarieerder maar mag niet meer kosten

| Redactie

Zelf koken is de grootste concurrent van de mensa-hap. Veranderingen in zowel het aanbod als de prijs, door bijvoorbeeld een buffet-formule, zouden voor een deel van de studenten een reden zijn vaker naar de mensa te gaan. Dit geldt eveneens voor het langer openblijven van de universitaire keuken. Een en ander blijkt uit het onderzoek 'De cijfers boven tafel, een onderzoek naar het gebruik van de

Zelf koken is de grootste concurrent van de mensa-hap. Veranderingen in zowel het aanbod als de prijs, door bijvoorbeeld een buffet-formule, zouden voor een deel van de studenten een reden zijn vaker naar de mensa te gaan. Dit geldt eveneens voor het langer openblijven van de universitaire keuken. Een en ander blijkt uit het onderzoek 'De cijfers boven tafel, een onderzoek naar het gebruik van de mensa door UT- en hbo-studenten' van Ginette Klein van de faculteit Wijsbegeerte en Maatschappijwetenschappen.

De mensa-maaltijd is minder populair dan twee jaar geleden. Het komende jaar staat de Bastille evenwel een verbouwing te wachten. Onderdeel van de plannen is de inrichting van een nieuwe keuken. Op welke wijze de nieuwe keuken wordt ingericht is afhankelijk van het beleid dat UT-Catering in de toekomst gaat voeren.

Voordat de plannen doorgang kunnen vinden moest duidelijk worden of de daling van het aantal verkochte mensa-maaltijden permanent of nog te keren is. Zijn de sterk in opkomst zijnde kant- en klaarmaaltijden of afhaal- en bezorgdiensten, zoals de Chinees en de Italiaan, concurrenten geworden van de mensa? Ook is onderzocht of de huidige mensa-formule nog wel aan de behoefte voldoet. Wellicht voelt de student meer voor variatie in het aanbod en meer keuzemogelijkheden.

Bastille

Klein legde deze en andere vragen voor aan 234 UT-studenten en hbo'ers. Uit de enquêtes bleek dat uitwonenden vaker in de mensa eten dan thuiswonenden. Studentenhuisbewoners eten vaker in de mensa dan alleen- of samenwonenden. Het vaakst eten de studenten thuis. Van de ondervraagden eet 95 procent minstens drie avonden per week thuis en bijna 70 procent minstens vijf keer per week.

Studenten die in de mensa eten blijken ook vaker een Hap aan de Tap te consumeren of in de Sociëteit te dineren. De Hap aan de Tap is geen alternatief voor de mensa, maar hebben UT'ers eenmaal de weg naar de mensa gevonden, dan eten ze vaker in de Bastille.

Vergeleken met het onderzoek naar de tevredenheid van UT-studenten met de verschillende campusvoorzieningen uit 1994, eten minder mensen in de mensa. De oorzaken voor de daling zijn drieledig. Deels wordt die veroorzaakt door de teruglopende studentenaantallen. Daarnaast is de afname te verklaren door de trend vaker thuis te eten, omdat studenten minder vaak op de UT hoeven te zijn, ze eten halen of een kant- en klaarmaaltijd kopen. Ten slotte wordt er minder in de mensa gegeten omdat de gasten het eten niet lekker of te duur vinden.

Volgens Klein kan UT-Catering alleen invloed uitoefenen op de derde oorzaak. Meer keuzemogelijkheden in zowel prijs als aanbod zal een deel van de studenten zeker weer, of vaker naar de mensa krijgen. Dit kan echter niet de gehele daling van het aantal verkochte mensa-maaltijden keren.

Een groot deel van de ondervraagden wil wel een prijsdaling, maar geen eenvoudiger maaltijd. De studenten zijn redelijk positief over de keuze tussen een basismaaltijd en een mensa-maaltijd plus: voor ruim een kwart zou dit een aanleiding zijn vaker naar de mensa te gaan. Hoewel een aantal respondenten kritiek had op de inrichting van de mensa, is een verandering ervan geen reden er vaker te eten. Vroeger open gaan zal ook niet meer eters trekken, maar langer open blijven zou wel een reden zijn vaker in de mensa te eten.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.