Nest speelt 'Leedvermaak'

| Redactie

Met 'Leedvermaak' speelt Nest haar vierde voorstelling van dit seizoen. Het stuk is geschreven door Judith Herzberg in 1982 voor toneelgroep BAAL, die afgelopen jaar 'Rijgdraad' speelde, het vervolg op Leedvermaak. Mensen zijn bijeen om een bruiloft te vieren, maar het feest zelf krijgen we niet te zien. We zien als het ware de achterkant van de bruiloft, mensen die zich even terugtrekken uit het

Met 'Leedvermaak' speelt Nest haar vierde voorstelling van dit seizoen. Het stuk is geschreven door Judith Herzberg in 1982 voor toneelgroep BAAL, die afgelopen jaar 'Rijgdraad' speelde, het vervolg op Leedvermaak. Mensen zijn bijeen om een bruiloft te vieren, maar het feest zelf krijgen we niet te zien. We zien als het ware de achterkant van de bruiloft, mensen die zich even terugtrekken uit het feestgedruis en wat te eten halen bij de catering-tafel. We vangen flarden van gesprekken op, de mensen gaan weer terug naar het feest, en weer andere gasten trekken zich even terug. In totaal bestaat het stuk uit maar liefst negentig van deze korte, fragmentarische scènes.

De gesprekken die bij de catering-tafel gevoerd worden zijn schijnbaar oppervlakkig. Maar onder de oppervlakte ligt een spanning verborgen, die vrijwel nooit expliciet naar boven komt. De spanningen betreffen de wonden die de oorlog geslagen heeft en de relaties tussen de mensen. Er gaapt een kloof tussen joden en niet-joden en veel van de aanwezige gasten, zoals de beide exen van het bruidspaar, zijn niet echt in feeststemming. Maar niemand durft vrijuit te praten omdat elk woord beledigend kan zijn. Tijdens de gesprekken voelen de gasten steeds wel mensen aan zich trekken of meeluisteren. Ondanks deze onderliggende lading worden de gesprekken niet zwaar, maar de verzwegen dingen worden wel steeds duidelijker.

Met opzet heeft regisseur Lex Prinzen er in zijn eerste regie bij Nest voor gekozen Leedvermaak in het Openluchttheater op te voeren. Het stuk krijgt hier de sfeer van een zomerbruiloft, een tuinfeest. Ook het publiek dient in enigszins feestelijke kledij naar de bruiloft te komen.

Nest speelt Leedvermaak 22, 23 en 24 mei om 20.30 uur in het Openluchttheater. Entree f. 7,50/f4.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.