Batavierenrace: volgend jaar recordaantal lopers

| Redactie

Zweten, afzien, winnen, verliezen, verzuring, uitputting, prestige, lol, bier, herstarts, heuvels, fietsen, steppen, lekke band, toeschouwers, boeren, buitenlui, mist, zon, blessures, ongelukjes, sintelbaan, finish. Zoals ieder jaar was de Batavierenrace, die dit jaar op 27 april plaatsvond, weer een grandioos succes. De 24e editie van de estafettetocht der estafettetochten verliep, op een paar incidenten na, uitstekend. Honderden medewerkers zorgden ervoor dat de bijna zevenduizend lopers een mooie dag beleefden.

Winnaar werd de Stichting Looppas Nijmegen (S)lopers uit Tilburg met een totaaltijd van 9.47.28. Op de tweede plaats eindigden de Tartantrappers, die vorig jaar nog met de eer streken. Voor het universiteitsteam van de Katholieke Universiteit Nijmegen was er een mooie derde plaats. Hiermee werden ze tevens eerste in de universiteitscompetitie. UT-Kronos werd in deze categorie tweede en de Universiteit van Amsterdam derde. Bij de buitenlandse deelnemers belandde het Engelse Impalas uit Tormartom Badminton op de eerste plek. Dit was bovendien de vierde plaats in het totaalklassement. De tweede plaats was voor Run for Fun uit Göttingen. Derde werden The Raiders uit Coventry. Het verschil tussen de nummers één en drie bedroeg in deze klasse ruim anderhalf uur. Voor de meeste deelnemers was meedoen echter belangrijker dan winnen. Behalve de toppers streed geen enkele ploeg om een plaats bij de eerste tien. Waar het om ging was lol, leut en gezelligheid.

Mist

Op de dikke mist 's nachts na, was het weer prima. De lopers hadden overigens weinig last van de Achterhoekse Witte Wieven, want die hielden zich met gestrekte draf wel warm. Anders was het voor de begeleidende fietsers en de motorrijders. In de Achterhoeks-Duitse grenssteek was het zicht soms minder dan vijftien meter. Door de donkerte en de soms gebrekkige verlichting raakten veertig lopers het spoor bijster, omdat ze een afslag misten. Eerder in de nacht botste een busje op een auto en belandde een fietser in de sloot en brak zijn pols. Ook deze jongen legde de oorzaak bij onvoldoende verlichting. Overdag klaarde het weer op en scheen een aangenaam zonnetje. Prima loopweer.

Het nieuwe tijdwaarnemingssysteem wierp zijn vruchten af. Na een zeer moeizame start, 's morgens om negen uur waren alleen de uitslagen van de eerste vijf etappes bekend, kon de jury 's avonds om half elf al uitsluitsel geven. Beduidend vroeger dan andere jaren. Een menselijke fout, het niet gelijktijdig indrukken van de start- en de finishklokken, heeft waarschijnlijk 's nachts voor de onverklaarbaar snelle tijden gezorgd. Jan Nieuwenhuis van de computerploeg, garandeert echter dat dat voor de uitslagen geen gevolgen heeft, omdat iedereen er in gelijke mate voor- of nadeel van heeft gehad.

Ondanks alle vermoeiende inspanningen hadden velen 's avonds nog energie over voor het enorme feest op de campus. Overal speelden bandjes en in de Bastille koos een deskundige jury, bestaande uit Theo Hakkert, Ron Aerts van Decilux en Rob Waiboer van de Drienerlose Pop Organisatie de winnaar van de Bon Jovi competitie. De campusbands Frogland en dANSKLUp deden het prima, maar toch viel de keuze op de Sallandse groep Sweet Jane. Deze band heeft het meeste podiumervaring en dat argument was doorslaggevend.

De Batavierenorganisatiecommissie kan terugkijken op een geslaagd evenement. Voor volgend jaar kondigde Henk Veldink, voorzitter van de Enschedese commissie, een recordpoging aan. Dan wil de Batavierenrace met het uitgeven van 7500 startbewijzen in het Guiness Book of Records komen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.