Een boze rector en actievoerende studenten in Delft worden in Delta beschreven. De studenten demonstreerden bij het hoofdgebouw van de TU tegen de plannen van de universiteit het collegegeld voor studenten zonder studiefinanciering op te trekken tot 3600 gulden. Bij het hoofdgebouw trokken de studenten een kartonnen doos met een afbeelding van het hoofd van de voorzitter van het College van Bestuur over het hoofd van het Prometheusbeeld. Vervolgens bekogelden ze het hoofd met eieren temidden van oranje rookbommen. Binnen in het gebouw plaatsten ze enkele potjes, die zwavelwaterstof produceerden. Twee klimmers van de studenten alpinistenclub bevestigden op het dak van het gebouw een spandoek met de tekst 'Stinkend arrogant'. Rector Wakker kwam al spoedig zelf poolshoogte nemen en noemde de actie 'de TU onwaardig'. De Delftse universiteitsraad besloot in dezelfde week overigens dat de verhoging van het collegegeld pas vanaf het studiejaar '97/'98, gespreid over een periode van drie jaar, zal klimmen naar 3600 gulden.
Vrouwen
De fractie van het wetenschappelijk personeel in de universiteitsraad van de Vrije Universiteit in Amsterdam is er voor het eerst in de geschiedenis in geslaagd een vrouwelijke kandidaat op een verkiesbare plaats te stellen. Volgens Ad Valvas vindt de kunsthistorica het nog prematuur om te veronderstellen dat ze ook daadwerkelijk in de raad komt: 'Ik wacht eerst de verkiezingen af.' De fractie van het wetenschappelijk personeel (WP) benadert al jaren vrouwen voor het raadswerk, daarin gesteund door de emancipatiecommissie. Pas nu de fractie van acht naar zes zetels is teruggebracht, zijn de PW'ers daarin geslaagd.
Letteren
Het gaat niet goed met de letterenstudent. Deze wordt volgens Mare op de arbeidsmarkt heen en weer geslingerd. Tijdens een congres van de Stichting Letterenstudenten & Loopbaan werd duidelijk dat letterkundigen het niet gemakkelijk hebben en het niet veel eenvoudiger zullen krijgen in de toekomst. Om hun CV op te krikken moeten ze de juiste bijvakken volgen, bestuurservaring opdoen, sociale vaardigheden ontwikkelen en stage lopen. Vraag is alleen of daar met het huidige onderwijsbeleid nog tijd voor is. Terwijl afgevaardigden van Buitenlandse Zaken, ING Groep en Heineken juist bevestigden dat de gevolgde studie niet van wezenlijk belang is, maar dat persoonlijkheid en opgedane ervaringen ('niet zeggen dat de stage door je vader is geregeld') doorslaggevend kunnen zijn. Het bedrijf kan door middel van trainingen, stages en cursussen de alfa's verder in de gewenste vorm kneden. Verder bleek dat de kansen bij non-profit organisaties minder rooskleurig waren dan vaak wordt verondersteld. Geen enkele organisaties in die sector zat volgens een woordvoerder van Artsen zonder Grenzen speciaal te wachten op een letterenstudent.
Verslaafden
Het Universiteitsmuseum heeft grote bezwaren tegen de vestiging van hulpverlening aan verslaafden in het voormalig Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) in Utrecht. U-Blad sprak met de museumdirecteur, die verklaarde dat de komst van de verslaafden 'kwalijke gevolgen zal hebben voor het karakter en het imago van het Museumkwartier'. Het Maliebaancentrum, dat hulp biedt aan verslaafden aan alcohol, drugs, gokken en medicijnen, heeft nu verschillende vestigingen verspreid over de stad. Volgens het sectorhoofd van het Maliebaancentrum, zal het met de overlast zo'n vaart niet lopen. Afgaande op de schattingen van het centrum zijn er gemiddeld per werkdag tachtig cliënten intern en die veroorzaken nauwelijks overlast. Ambulant ontvangt het centrum negentig cliëntenverdeeld over de dag. 'Met verbindt de aanwezigheid van verslaafden heel snel met overlast', zegt ze, 'Maar een politierapport dat onlangs verscheen wijst uit dat er bij onze klinieken geen sprake is van problemen.' Het College van Bestuur heeft een conceptbrief klaar liggen voor de gemeente. Daarin stelt het college voor het WKZ te gebruiken voor de huisvesting van studenten en buitenlandse stafleden. Het college vindt net als de museumdirecteur dat de bestemming van het WKZ niet mag botsen met het karakter van het Museumkwartier. 'Maar', aldus de collegevoorzitter, 'wij zullen niet protesteren tegen de plannen om in het gebouw verslaafden onder te brengen. De universiteit heeft ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid. De reactie van de musea getuigt van een wat al te grote eenzijdigheid.'
Privatisering
De Restauratieve Dienst in Rotterdam is met ingang van de maand mei volledig geprivatiseerd, aldus Quod Novum