Vrouwentaal, voors en tegens

| Redactie

In Over en sluiten in het UT nieuws van 26 maart j.l. werd een beschrijving gegeven van vrouwentaal. Uit het stuk bleek dat vrouwen zichzelf door dergelijk taalgebruik in een minder goede positie manoeuvreren. Het is een feit dat vrouwen een ander taalgebruik hanteren dan mannen. Vorig jaar maart legde Marinel Gerritsen, in het kader van de internationale vrouwendag, de communicatieverschillen blo

In Over en sluiten in het UT nieuws van 26 maart j.l. werd een beschrijving gegeven van vrouwentaal. Uit het stuk bleek dat vrouwen zichzelf door dergelijk taalgebruik in een minder goede positie manoeuvreren. Het is een feit dat vrouwen een ander taalgebruik hanteren dan mannen. Vorig jaar maart legde Marinel Gerritsen, in het kader van de internationale vrouwendag, de communicatieverschillen bloot tussen mannen en vrouwen.

Doordat vrouwen vaker 'geloof ik', 'denk ik' en 'zou je dit nog willen doen' in plaats van 'dit moet nog gebeuren zeggen', dus meer reflecterend en meer vanuit zichzelf praten en minder hun mening als algemene waarheid presenteren, komen ze onzekerder over. In Over en Sluiten wordt vervolgens niet gezegd dat vrouwen hun taalgebruik moeten aanpassen aan het 'mannelijke' taalgebruik. In het algemeen wordt dit echter wel gedacht, en daar willen we kort op inhaken.

Als vrouwen dus willen slagen in de wereld van de betaalde arbeid, moeten ze zich maar aanpassen aan de mannelijke vorm! Waarom niet aan elkaar? Een discussie of een gesprek is toch gebaat bij duidelijkheid? Als mensen in het algemeen een mening presenteren in de vorm van een waarheid, wordt er vaak eerst geharreward over wat er bedoeld is, waarom het zo is en welk onderzoek ernaar gedaan wordt. Uiteindelijk blijkt het om een persoonlijke mening te gaan. Waarom kan er niet gewoon gezegd worden: vind ik. Verder wordt vrouwen nogal eens verweten dat ze teveel in termen van onzekerheid spreken. Maar feit is dat niets zeker is, dus waarom moet dan alles in termen van zekerheid gebracht worden?

Omdat het taalgebruik van vrouwen zeker ook voordelen heeft, is een herwaardering op z'n plaats. Het is in de eerste plaats realistischer van aard en daarnaast is het vaak ook duidelijker. Ook kan niet ontkend worden, dat het ook nadelen heeft, zie bijvoorbeeld Over en Sluiten. Conclusie: het taalgebruik van zowel mannen als vrouwen heeft voor- en nadelen, dus, cliché, ze kunnen (en moeten) nog veel van elkaar leren. Misschien kan daar een volgende keer in Over en Sluiten aandacht aan besteed worden.

De emancipatiewerkgroep van de SRD

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.