Symposium over Noord en Zuid

| Redactie

De tijd dat het rijke Noorden de arme 'Derde Wereld' moest 'ontwikkelen' is voorbij. Tegenwoordig heet het dat 'Noord' en 'Zuid' op basis van gelijkwaardigheid en wederkerigheid aan 'ontwikkelingssamenwerking' moeten doen. Betekent het werkelijk dat rijk en arm in de 21ste eeuw 'op gelijke voet' zullen werken aan zaken als duurzame ontwikkeling, het neerhalen van handelsbarrières en de overbevolki

De tijd dat het rijke Noorden de arme 'Derde Wereld' moest 'ontwikkelen' is voorbij. Tegenwoordig heet het dat 'Noord' en 'Zuid' op basis van gelijkwaardigheid en wederkerigheid aan 'ontwikkelingssamenwerking' moeten doen. Betekent het werkelijk dat rijk en arm in de 21ste eeuw 'op gelijke voet' zullen werken aan zaken als duurzame ontwikkeling, het neerhalen van handelsbarrières en de overbevolkingsproblematiek? Studievereniging Monsoon van de Vakgroep Ontwikkelingskunde (VOK) organiseert daarover op 18 april een symposium.

Onder 'paars' heeft een 'herijking' van het buitenlands beleid en een 'ontschotting' tussen verschillende betrokken departementen plaatsgevonden. Ontwikkelingssamenwerking dient niet langer een geïsoleerde bezigheid van een bevlogen minister te zijn, maar een geïntegreerd onderdeel van het buitenlands beleid. Dat in de praktijk de mooie intenties niet altijd eenvoudig realiseerbaar zijn blijkt al uit de eerste lezing van Paolo de Mas van de Universiteit van Amsterdam over de handelsrelatie tussen de Europese Unie en Marokko. Vervolgens gaat Paul Romeijn, hoofd van het tropisch bosbouwadviesbureau Treemail, in op de belangen rond de certificering van tropisch hout. De 'ontwikkelingslanden' willen hun hout maar wat graag exporteren, maar uit overwegingen van duurzaam natuurbeheer is kaalslag de 'westerse' landen een doorn in het oog. Anderzijds zijn lang niet alle westerse consumenten afkerig van tropisch hardhout.

Bij de organisatiepsychologe Nuria Jimenez, werkzaam bij de niet-gouvernementele organisatie (NGO) Fraternidad, leeft de nodige scepsis over de 'nieuwe' houding van het ministerie ten aanzien van ontwikkelingssamenwerking. Meent het ministerie het werkelijk als het zegt te willen samenwerken met partners uit ontwikkelingslanden, waarbij de 'stem' uit het Zuiden de boventoon zou moeten voeren? Zij vindt dat het ministerie eens wat meer gebruik gaan maken van experts in die landen zelf, zoals bijvoorbeeld de NGO's doen.

Een andere spreker is Philippe Bastiaenen, beleidsmedewerker van het Directoraat-Generaal Internationale Samenwerking van het ministerie van Buitenlandse Zaken? Bastiaenen zal hij proberen aan te geven hoe wordt gewerkt aan wederkerige en gelijkwaardige relaties.

Het symposium 'Op gelijke voet?' is de start van het festival Kleurrijk Enschede dat voor de lezingen wordt geopend door wethouder Jeroen Goudt van Sociale Zaken. Het festival duurt tot 1 juni. Onderdelen zijn onder meer een expositie van Antilliaanse kunst in Klooster Dolphia, een Intercultureel feest met Antilliaanse en Arubaanse muziek en dans op 2 mei in ATAK en een Multiculturele happening op de Oude Markt op 12 mei.

Het symposium 'Op gelijke voet? - Nieuwe ontwikkelingsrelaties tussen Noord en Zuid vindt plaats op 18 april vanaf 13.00 uur in zaal 3 van het Collegezalencomplex. De kosten bedragen zeven gulden vijftig, opgave kan nog op tel.: 4893543

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.