Het boekje is een gezamenlijk initiatief van de UT, de Hogeschool Enschede, het ITC, de AKI en de gemeenten Hengelo en Enschede. In totaal zijn er op dit moment een kleine duizend buitenlandse studenten en medewerkers in Enschede. De informatiegids moet hen sneller wegwijs maken in Nederland in zijn algemeenheid, Enschede in het bijzonder en Hengelo een beetje.
De gids begint met een introductie in 'the Netherlands', met wetenswaardigheden over de geografie ('this constant battle against water is reflected in the popular saying 'God made the world, but the Dutch made The Netherlands') en het klimaat ('because the weather is very unpredictable, it is a topic of never-ending discussion').
Instructief is ook het volgende hoofdstukje, dat is gewijd aan de Nederlanders. 'The Dutch pride themselves on being tolerant', heet het met een fraai understatement. De buitenlandse gasten worden er op geattendeerd dat Nederlanders voor iedere afspraak hun agenda trekken en dikwijls pas volgende week een gaatje hebben. Ook waarschuwt het boekje voor de directe benadering van Nederlanders, hun voorliefde voor kritiek en hun afkeer voor een arrogante houding. Het hoofdstuk bevat voorts onder meer een korte verduidelijking van het Nederlandse drugsbeleid. Een gemis in dit stukje is misschien een nadere uitleg over Sinterklaas.
Goed slot
Enschede wordt aangekondigd als 'A fascinating city in a beautiful environment'. Tikje te pretentieus misschien, vooral omdat uit de tekst die daarop volgt niet blijkt waaróm de stad zo fascinerend is. Het hoofdstukje over transport geeft het soort informatie waar je wél wat aan hebt en die elders misschien niet zo duidelijk en overzichtelijk voorhanden is. Zo wordt de lezer aangeraden een tweedehands fiets te kopen mét een goed slot. Ook komen het systeem van NS-kortingskaarten, strippenkaarten, het OV-reisinformatienummer en de verkeersregels aan bod.
In de volgende hoofdstukjes wisselen meer en minder relevante informatie over onder meer banken en winkels, kunst en cultuur, recreatie en sport en de verschillende onderwijsinstellingen elkaar af. Met 'Going out' (zestien regels) hebben de schrijvers zich er echter wel erg gemakkelijk van afgemaakt. De aanbeveling is, jawel, collega's of medestudenten om tips te vragen. Het boekje eindigt met een hoofdstukje gewijd aan Hengelo, hetgeen zo aan het einde toch wel een beetje treurig overkomt.
Het onvermijdelijke van dit soort naslagwerkjes is dat ze nooit helemaal up-to-date zijn (zo is het hoofdpostkantoor niet meer geopend tot half zeven, maar tot zes uur 's avonds), altijd fouten bevatten (in het donker fietsen zonder licht kost je veertig gulden en geen vijftig) en je er altijd wat in mist (de SSHD bijvoorbeeld). Daar moet je dus niet over zeuren. Het boekwerkje is fraai uitgevoerd, maar helaas wel dusdanig stijf ingebonden dat het alleen na intensief gebruik en flinke vouwkracht open wil blijven. Verder zou een plattegrond een goede aanvulling kunnen zijn, zodat je alles in een keer bij de hand hebt.