De universiteiten staan nog zeer aarzelend tegenover de verhoging van het collegegeld voor studenten die geen recht meer hebben op studiefinanciering. De Eerste Kamer is dinsdag begonnen met de behandeling van het wetsvoorstel dat universiteiten en hogescholen zo'n collegegeldverhoging toestaat.
Het wetsvoorstel betreft de groep studenten die tot nu toe als 'auditor' te boek stond. Deze term verdwijnt, maar het gaat in de nieuwe wet grofweg om dezelfde groep: degenen die geen recht meer hebben op studiefinanciering omdat zij langer dan zes jaar studeren. De instellingen mogen zelf bepalen of zij het collegegeld voor deze studenten verhogen.
De vereniging van universiteiten VSNU heeft vorige week besloten te inventariseren welke plannen de afzonderlijke universiteiten op dit punt hebben. De meeste zullen er waarschijnlijk voor kiezen vooralsnog te doen alsof de wet niet is aangenomen; dat wil zeggen dat zij het collegegeld voor deze studenten komend studiejaar verhogen met 150 gulden tot 2400 gulden, evenveel als de wettelijk voorgeschreven collegegeldverhoging voor andere studenten. De universiteiten zijn overigens niet van plan onderling prijsafspraken te maken.
Voordat tot meer ingrijpende verhogingen wordt besloten, willen de universiteiten zich beraden over de gevolgen daarvan voor hun wervingskracht voor studenten. Ook voorzien zij dat het nog wel wat voeten in de aarde zal hebben voordat er een goede informatieuitwisseling tussen de Informatie Beheer Groep en elke afzonderlijke universiteit tot stand gebracht is. Dat is noodzakelijk; of een student recht op studiefinanciering heeft, bepaalt immers of hem een hoger collegegeld in rekening gebracht mag worden.
Met de hogere collegegelden kunnen de universiteiten en hogescholen volgens minister Ritzen een bezuiniging van 69 miljoen gulden compenseren die al in ziojn begroting is opgenomen. De vereniging van universiteiten VSNU berekende een jaar geleden dat het collegegeld voor de betrokken studenten gemiddeld 6500 gulden zou moeten bedragen om deze bezuiniging volledig terug te verdienen.
Inmiddels heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel aangepast en is de prestatiebeurs ingevoerd, die studenten extra prikkelt om binnen zes jaar af te studeren. De VSNU durft daarom nu niet meer te voorspellen hoe groot de groep zal zijn aan wie het hogere collegegeld in rekening gebracht kan worden en hoe hoog het collegegeld dan moet worden. De studentenbond LSVb verwacht op grond van eigen berekeningen collegegelden tussen de 3000 en 9000 gulden. Ook van hogescholen zijn geen plannen bekend om studenten die langer dan zes jaar studeren daadwerkelijk hoge collegegelden in rekening te brengen. In het hbo gaat het waarschijnlijk om een zeer kleine groep, zegt een woordvoerder van de vereniging van hogescholen, de HBO-Raad. De gemiddelde studieduur in het hbo bedraagt 4,2 jaar.
De nu aangenomen wet laat de instellingen ook vrij in het vaststellen van het collegegeld voor deeltijdstudenten, met een minimum van 1250 gulden. Nu is dat 1700 gulden. Noch universiteiten noch hogescholen staan echter te springen om deze collegegelden te verlagen.
HOP, Hanne Obbink