Drienerlo krijgt fietskluizen

| Redactie

De NS plaatst veertig fietskluizen op station Drienerlo. Daarnaast opent de sociale werkvoorziening in Enschede (DCW) er medio mei een kiosk voor koffie, broodjes en andere versnaperingen. Medewerkers van DCW gaan ook het toezicht op en de schoonmaak van het station verzorgen. Reisbureau TAD Travel bv overweegt zijn afdeling Zakenreizen naar het station te verplaatsen en er komt wellicht een reiskiosk van Oostnet.

Op het nieuwe station Drienerlo gestalde fietsen staan nu niet bewaakt. Regelmatig vinden eigenaren hun rijwielen na terugkeer beschadigd terug. Meldingen over vernielingen zijn zowel Theo Zeegers van de fietsersbond enfb, als vervoerscoördinator Loes van 't Hul van de UT ter ore gekomen.

'Ik heb twee klachten binnengekregen', vertelt Van 't Hul, 'maar je kunt ervan uitgaan dat dat in zo'n geval het topje van de ijsberg is.' De huur van de fietskluizen bedraagt honderdvijftig gulden per jaar. Projectleider Johan Ellenbroek van NS Railinfrabeheer weet nog niet wanneer ze geplaatst zullen worden. Dat zou nog enkele maanden kunnen duren.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de sociale werkvoorziening DCW op Drienerlo een bewaakte stalling zou gaan exploiteren. Volgens bedrijfsleider Theo Kuipers van DCW bleek dit echter niet zinvol. Het fietsenaanbod zou daarvoor te laag zijn. Als alternatief is gekozen voor een kiosk. Kuipers meent dat de exploitatie hiervan ten minste kostendekkend kan zijn. DCW gaat ook het toezicht op en de schoonmaak van het station verzorgen. In totaal leveren deze drie activiteiten vijf 'Melkert-banen' op.

Witte fietsen

De NS buigt zich nog over het al dan niet vervangen van de huidige fietsklemmen op station Drienerlo. Volgens Zeegers en Alfons Meijer van de Bouwdienst van de gemeente Enschede heeft de NS de verkeerde klemmen geplaatst. Het blijkt moeilijk de fietsen aan het rek vast te zetten en de kwaliteit van het metaal is slecht. Bovendien staan de fietsen strak op elkaar, waardoor bij het in- en uitrijden gemakkelijk beschadigingen optreden. De NS vindt vervanging van de rekken niet zo noodzakelijk. Het type dat nu is geplaatst zou overal in Nederland staan. Volgens Ellenbroek is een ingenieursbureau gevraagd de kwestie te bekijken. Als de kosten van vervanging te hoog blijken wil NS de gemeente om een bijdrage vragen.

De spoorwegen zijn eveneens aan zet als het gaat om het in september aangekondigde witte-fietsenplan. Idee is op station Drienerlo fietsen te stallen die vrij te gebruiken zijn. Een concept van het plan, afkomstig van de enfb, ligt al enige tijd bij de NS, die de infrastructuur zou moeten leveren. Maar binnen de NS wordt het plan van de ene naar de andere afdeling doorgeschoven. Vorige week kreeg vervoerscoördinator Van 't Hul te horen dat ze met het voorstel bij NS Reizigers moet zijn. De betreffende stafmedewerker heeft haar toegezegd binnen veertien dagen te reageren.

De UT dringt er bij de NS ook op aan toch intercity-treinen in Drienerlo te laten stoppen, in ieder geval op de vrijdagavond. In april of mei wordt een reizigersonderzoek gehouden in de hoop dat de resultaten de wens van de UT ondersteunen.

Reisbureau TAD Travel bv, een volle dochter van Oostnet, is met de NS in onderhandeling over de huur van een ruimte voor de afdeling Zakenreizen. Ook overweegt Oostnet in het station een openbaar vervoer informatiecentrum te openen. Een dergelijke reiskiosk bevindt zich al in het centrum van Hengelo. Reizigers kunnen er terecht voor informatie over het openbaar vervoer en de andere diensten die Oostnet levert, zoals taxi- en busverhuur.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.