Geknipt uit de bladen

| Redactie

De Utrechtse universiteit heeft een kort geding tegen Penthouse gewonnen. Het blootblad had in zijn februari-nummer de universiteit en onderzoeker Theo Sandfort afgeschilderd als promotors van 'seks met kinderen'. Deze beweringen moet Penthouse in het mei-nummer rectificeren, schrijft het U-blad. Gebeurt dit niet, dan moet Penthouse een dwangsom van een half miljoen gulden betalen. Ook heeft de rechter de universiteit alvast een voorschot van dertigduizend gulden als immateriële schadevergoeding toegekend. De universiteit had vijftigduizend gulden geëist. In de toekomst dienen het blad en journalist Gideon van Aartsen zich van soortgelijke beschuldigingen te onthouden. Van Aartsen heeft de universiteit en onderzoeker Sandfort al eens zwartgemaakt in het tv-programma 2-vandaag. Sandfort is van mening dat seksuele handelingen tussen volwassenen en minderjarigen niet per definitie schadelijk zijn. Maar dat is onvoldoende bewijs voor de 'zeer ernstige beschuldigingen' die de journalist in Penthouse deed, oordeelde de rechtbank.

Penthouse

Applaus

De Eindhovense universiteitsraad was twee weken geleden zo in zijn nopjes met zijn eigen besluit, dat de raad zichzelf daarvoor een applaus gaf. Het had weinig gescheeld of de raadsleden waren er bij gaan staan, meldt Cursor. Onderwerp van blijdschap was de strategienota 'Concurreren en samenwerken', de beleidskoers van de TUE voor de komende jaren. Opvallendste zinsnede: 'Over het algemeen mag op grond van de geschetste ontwikkelingen en trends worden geconcludeerd dat het tij gunstig is voor een technologieuniversiteit. Als het om de groei en bloei van de TUE gaat, ligt het dus niet aan de buitenwereld.' Daar wordt op de UT wel eens anders over gedacht. Overigens is het applaus van de U-raad vooralsnog de enige activiteit die de nota inspireert. Want voordat tot actie kan worden overgegaan moet eerst een 'actieplan' worden geschreven.

Gierig

De bestuurders in Twente en Eindhoven menen dat studeren aantrekkelijker gemaakt moet worden door de instelling van extra beurzen. Zij willen hiervoor aankloppen bij het bedrijfsleven. Studenten aan de Landbouwuniversiteit Wageningen hebben echter pech. Zelfs als zij zich inspannen door bijvoorbeeld verenigingen te besturen, hoeven zij van de universiteit weinig steun te verwachten. Het College van Bestuur wil het aantal Wageningse bestuursbeurzen voor de komende drie jaar vaststellen op maximaal 55. Bovendien moet de compensatie die studenten kunnen krijgen worden beperkt van twaalf tot zes maanden, schrijft het WUB. Het College wil de regelingen voor studentbestuurders versoberen om, als het afstudeerfonds uitgeput dreigt te raken, een betere indruk te maken bij het ministerie. Studenten van verschillende verenigingen vinden de maatregelen een 'onaanvaardbare aanslag op het studentenleven'. Volgens hun levert de bezuiniging de universiteit 'slechts' negentigduizend gulden op en vraag die van de verenigingen grote offers.

Phil in opspraak

Phil Bloom zette dertig jaar geleden heel televisiekijkend Nederland op zijn kop door als eerste vrouw naakt op het scherm te verschijnen. Ad Valvas meldt dat de kunstenares opnieuw in opspraak is geraakt. Zij heeft tegen de afspraken in foto's tentoongesteld die in de snijzaal van de medische faculteit van de VU zijn gemaakt. Bloom: 'Ik wist wel dat ik fout was, maar ik vond ze zo mooi, dat ik maar zo brutaal ben geweest'. De faculteit is pissig en eist dat de foto's uit de galerie worden verwijderd. Ook de twee kunstenaars die Bloom bij het project betrokken, zijn gepikeerd. Beeldend kunstenaar Bas Sebes en collega Jan-Maarten Voskuil namen meer dan een jaar geleden het initiatief tot een reeks anatomische schilderijen. Zij kregen toestemming om daarvoor foto's in de snijzaal te maken. Op basis daarvan zouden ze thuis het schilderwerk plegen. Bloom werd uitgenodigd om mee te doen 'omdat ze goed in het project zou passen'. De foto's zouden juridisch in bezit blijven van de faculteit. Daar heeft de kunstenares dus lak aan, zij het met de beste bedoelingen: 'Ik wil dat de dood uit de taboesfeer komt.'

Chipkaart

De Groningse studenten letteren en rechten zullen de chipkaart niet echt missen, concludeert UK na een rondgang door het Harmoniegebouw, waar de betreffende faculteiten huizen. Agmar van Rijn, derdejaars algemene literatuurwetenschap: 'Bij verschillende telefoons doet-ie het niet. De zuil van de IB-Groep is een mislukking. En de betaalfunctie werkt pas sinds een paar maanden, zo'n beetje. Er wordt steeds zo positief over deze 'vooruitgang' gesproken, maar ik vind het een goede stap dat het experiment wordt afgeblazen. Als zoiets eenvoudigs als het installeren van betaalautomaten al niet lukt, waar blijf je dan!' Uiteraard vindt John Nerbonne, hoogleraar alfa-informatica, het jammer dat het experiment niet wordt voortgezet. Hij had graag bij de technologische ontwikkelingen van de toekomst betrokken willen blijven. Ook student Bas Lamers betreurt het verdwijnen van de chipkaart: 'Er is wel veel mis gegaan met die kaart, maar hij begint nu net een beetje te functioneren.'

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.