Slag om studenten breed uitgemeten

| Redactie

'Slag om studenten techniek ontbrand', kopte NRC Handelsblad vorige week vrijdag prominent op de voorpagina. Die boodschap leek het Twentse CvB wat al te letterlijk op te vatten. In Tubantia nam CvB-voorzitter B. Veltman althans openlijk afstand van een uitspraak van collega-bestuurder F. van Vught dat ook de UT, in navolging van de TU Eindhoven, overweegt om beurzen voor eerstejaars in te stellen

'Slag om studenten techniek ontbrand', kopte NRC Handelsblad vorige week vrijdag prominent op de voorpagina. Die boodschap leek het Twentse CvB wat al te letterlijk op te vatten. In Tubantia nam CvB-voorzitter B. Veltman althans openlijk afstand van een uitspraak van collega-bestuurder F. van Vught dat ook de UT, in navolging van de TU Eindhoven, overweegt om beurzen voor eerstejaars in te stellen. Het bedrijfsleven zou daaraan moeten meebetalen. In tegenstelling tot de rector magnificus verwacht Veltman daar niet zo veel heil van. De publieke tweespalt tussen Veltman en Van Vught zorgde binnen de UT voor heel wat consternatie. Veltman verwijt Tubantia gebrek aan nuance en kennis van zaken. Van Vught denkt er het zijne van. 'Ik was, toen ik van een week buitenland terugkeerde, natuurlijk teleurgesteld en ook wel een beetje verbijsterd over dit soort miscommunicatie. We hebben er deze week in het college stevig over gesproken mag ik wel zeggen. Wat mij betreft is het plan zeker niet van de agenda', zegt hij strijdlustig. Hij verwijst naar een gezamenlijke, in de eerste vergadering van het Management Team (CvB en dekanen) vastgestelde, verklaring waarin de kwestie wordt toegelicht (zie elders in deze krant).

De UT ontvouwde vorige week officieel haar (binnen de UT al bekende) plannen voor financiele steun aan eerstejaars techniekstudentes, een maatregel die volgens ingewijden op termijn ook voor jongens moet gaat gelden. De TU Eindhoven kwam bijna tezelfdertijd met een 'eigenwijs' strategisch plan met allerlei creatieve opties. Alleen de Delftse universiteit houdt zich opvallend stil.

Meisjes die kiezen voor een technische opleiding aan de UT krijgen vanaf september de mogelijkheid om binnen vijf maanden (vóór 1 februari) met hun studie te stoppen zonder dat dat al te veel financiele consequenties heeft. Ze krijgen van de UT de verbruikte studiefinanciering en de kosten van de OV-kaart terug. De 'aanbieding' geldt voor de opleidingen WB, EL, CT, TN, TW, INF, BIT, TBK en CT&M. In die vijf maanden worden de meisjes geacht actief deel te nemen aan practica, projecten, toetsen en tentamens.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.