Explosie in hogedruk-lab: drie gewonden en forse materiële schade

| Redactie

Bij een hevige explosie in het Hogedruklab, gistermiddag even na half twee, zijn drie UT-studenten gewond geraakt. Eén van hen liep tweedegraads brandwonden, gehoorproblemen en gezichtsletsel op. Hij is voor observatie opgenomen in het Medisch Spectrum Twente. De andere twee raakten licht gewond. Na onderzoek in het ziekenhuis mochten ze weer naar huis. De precieze oorzaak van de ontploffing, die

Bij een hevige explosie in het Hogedruklab, gistermiddag even na half twee, zijn drie UT-studenten gewond geraakt. Eén van hen liep tweedegraads brandwonden, gehoorproblemen en gezichtsletsel op. Hij is voor observatie opgenomen in het Medisch Spectrum Twente. De andere twee raakten licht gewond. Na onderzoek in het ziekenhuis mochten ze weer naar huis. De precieze oorzaak van de ontploffing, die veel materiële schade veroorzaakte, is nog niet bekend.

Wel staat vast dat twee van de drie studenten na het horen van een sissend geluid de deur van de betonnen bunker met daarin de fluïdbedreactor openden. Juist op dat moment ontplofte de opstelling. De steekvlam, die door de explosie ontstond, verwondde de drie studenten die in het hogedruklab van de faculteit Chemische Technologie aan hun afstudeeropdracht werkten.

De studenten zijn onmiddellijk in een personenauto overgebracht naar het Medisch Spectrum Twente. Ook de hulpverlening kwam zeer snel op gang. Binnen dertig seconden stonden alle aanwezige medewerkers en afstudeerders buiten. Na luttele minuten arriveerde het calamiteitenteam van de faculteit CT. En ook de brandweer was snel en met groot materieel ter plaatse.

In het hogedruklab wordt geëxperimenteerd met gassen onder zeer hoge druk. 'Het was niet normaal meer, die klap', vertelt een CT-student die tijdens de explosie in het gebouw was. 'Alles is hier goed beveiligd, maar toch. We werken veelal met een druk van dertig bar. Als je zo'n klap hoort, denk je meteen het ergste.'

De explosie was tot ver in de omtrek te horen. Zelfs de vloeren van het CT-gebouw trilden. H. Siebum, hoofd van het calamiteitenteam van TO en INF, fietste iets na half twee toevallig langs het hogedruklab. 'Ik hoorde een verschrikkelijk harde knal. Tegelijk spoot het glas meters hoog uit het midden van het gebouw. Door de luchtdruk werd het dak een stukje opgetild. En nog geen halve minuut later kwamen er allemaal mensen de hoofdingang uitrennen.'

Over de oorzaak van de explosie kunnen de medewerkers van de werkeenheid Industriële Producten en Processen niets zeggen. 'Zodra de arbeidsinspectie is geweest, weten we meer', aldus politievoorlichter Kamp.

De ravage in het hogedruklab is compleet, de schade niet te overzien. Alle ramen zijn gesprongen, overal ligt glas, deuren zijn ontwricht, en metalen kozijnen verbogen. Ook van kostbare proefopstellingen is weinig over. Het calamiteitenteam heeft water en electriciteit afgesloten.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.