'Als een product voor teleren goed in elkaar zit, maar cursisten of docenten maken er geen gebruik van -of ze kunnen er niet mee werken- dan wil ik daar wat aan doen,' stelt prof. dr. Betty Collis, die de bruikbaarheid en de toegevoegde waarde van 'teleware' in het leerproces in kaart brengt. Volgens Collis is een goede verhouding tussen gewin, gemak en genot een absolute voorwaarde voor succes voor computertoepassingen. Het 3G-model noemt ze het. Ze gebruikt het model om voorspellingen te doen over de toekomst van het teleleren. Welke vormen van teleleren zullen succesvol zijn, en welke minder? Collis aanvaarde 1 oktober haar ambt als hoogleraar Tele-Learning aan de faculteit Toegepaste Onderwijskunde.
Een docent, die een echte computerfanaat is, zal zich niet snel laten afschrikken door een tegenslag met het implementeren van een nieuw computersysteem. Hij haalt immers veel genot uit de mogelijkheden van de computer. Een doorsnee docent niet. Voor hem moet de computerinnovatie een praktische meerwaarde hebben. Het lesgeven wordt er niet makkelijker op. En dat zal een docent tegenstaan, omdat hij zich nauwelijks betrokken voelt bij de nieuwe ontwikkelingen. Met haar 3G-model kan Collis dit gemakkelijk verklaren. Immers veel hangt af van de verhouding tussen gewin, gemak en genot, de 3 G's. Daarom zijn niet alle innovaties een succes, stelt ze.
Studenten van de vestiging Friesland in Leeuwarden hebben al te maken met teleleren. Dit gebeurt onder meer via de interactieve classroom. Behalve real-time colleges volgen kunnen de Friese studenten met asynchrone video eerdere opnamen via de www-verbinding ook later bekijken.
Www-gebaseerde interfaces en programma's die geïntegreerd worden met een onderliggende database, zijn volgens Collis voor teleleren essentieel. Deze systemen maken het mogelijk om cursussen goed te managen. In het TeleTop-project van Toegepaste Onderwijskunde worden ze slim, zij het onzichtbaar gebruikt. De docent kiest hier zelf welke telematica-toepassingen hij voor de cursus wil gebruiken, en hij leert er doelmatig mee te werken. Met een beslismodel wordt de docent in dit proces begeleid, zodat deze niet het gevoel heeft dat hij verplicht met applicaties moet werken waarin hij weinig nut ziet, of waaraan hij weinig genot beleeft.
De docent heeft in deze situatie veel mogelijkheden om de cursus vorm te geven. Volgens het 3G-model van Collis is de gewin-waarde sterk afhankelijk van de voordelen, die de leraar in het computersysteem zit. De gemak-factor is kritiek. Docenten die geen computerfanaten zijn moeten toch met nieuwe systemen leren werken.