Dagdromen zijn aan Willem During niet besteed. De hoogleraar bij Technologie & Management ziet een duidelijk doel voor ogen met tientallen wegen die ernaar toe leiden. Conclusie: hoog tijd om op reis te gaan.
Over vijf jaar wil During graag dat op alle faculteiten van de Universiteit Twente groepjes studenten actief zijn in een minor ondernemerschap, enthousiast begeleid door stafleden. Studenten die projecten uitvoeren op ondernemerschap zijn niet afgeleid van hun academische vorming maar richten zich volgens hem juist op de praktische invulling ervan. Al in januari 1999 wil During met de eerste studenten aan de slag in het vernieuwde vak 'ondernemer worden'. Uit eerder onderzoek bleek dat op de UT zo'n 100 studenten, in welke vorm dan ook, het ondernemen in de praktijk brengen.
Jaar lang
Het mooiste vindt During wanneer alle studenten in de loop van de studie minstens één jaar lang een eigen onderneming draaien. Niet full-time, maar wel met inbreng van eigen risico. Dit naar analogie van de Hogeschool Enschede waar de small business studenten in het eerste jaar met eigen initiatieven de markt op gaan.
Op niveau leren ondernemen is allesbehalve nieuwlichterij. Al in 1984 startte During de eerste cursus 'ondernemer worden'. Bij de TSM Business School volgen nu gemiddeld twintig ondernemers de cursus 'kennisintensief ondernemen'. T&M-studenten staan regionale ondernemers praktisch bij en doen zo een rijke praktijkervaring op. During: 'In een andere vorm en grootschaliger kan de minor ondernemerschap opgezet worden. De onderdelen van de minor zullen ook toegankelijk zijn voor TOP-ondernemers uit de regio.'
Amerika
During is al bezig te shoppen in Amerika waar op universiteiten diverse opleidingsprogramma's voor ondernemerschap lopen. Ondermeer bij het vermaarde Massachusetts Institute of Technology in Boston is opgedaan ervaring met ondernemersopleidingen op technische faculteiten. Verder weet During van een entrepreneurs-opleiding waar de afgestudeerden tien tot twintig procent van de ideeën tijdens de studie, na afloop weer oppakken en toteen succes voeren.
During: 'Ach ja, mijn ideeën zijn misschien groot, maar wel goed uitvoerbaar. Ik heb ook best een aantal ideële motieven. Ik wil de studenten graag laten ervaren dat ze hun lot in eigen hand kunnen nemen. Veel academici staan ietwat buiten de maatschappij waar ze van alles zien gebeuren. Als iets niet lukt, ligt het vaak aan een ander. De maatschappij is meer gebaat bij mensen die overal mogelijkheden zien en bovendien gewend zijn om daar richting aan te geven.
'Volgens mij kun je geluk ontlenen aan de dingen die je onderneemt. Wetenschappers mogen zich best wat meer afzetten tegen het matige management waar ze steeds meer een speelbal van dreigen te worden.'
Poot
De minor ondernemerschap moet een praktische en een theoretische poot krijgen. During wil in ieder geval geen cursus met een vaste set vakjes. Hij denkt meer aan een programma waar studenten ieder moment kunnen instappen. Gestuurd door de dingen waar ze in de praktijk tegenaan lopen, kunnen ze informatie en advies inwinnen en vervolgens uitwerken. In een practicum kunnen de studenten leren hoe ze met een concreet product een winstgevende activiteit kunnen opzetten, hetzij als zelfstandig ondernemer hetzij binnen een bestaande organisatie. Een aantal vaste vakken vormt het theoretische deel van de cursus. Deze zullen met een redelijke frequentie het hele jaar door worden gegeven.
During: 'Ik denk dat de tijd rijp is voor een dergelijk minor. Er komen een aantal dingen samen. Zo zal in oktober een vervolgrapportage verschijnen op de plannen voor een studentenondernemershuis, inclusief uitgewerkt businessplan.'