Maar ook brede algemene universiteiten bieden studenten hoogwaardige opleidingen. Vooral Leiden en Groningen doen het goed. Voor het eerst vroeg Elsevier ook hoogleraren naar hun mening. Een kwart van de professoren, waaronder opvallend veel decanen, verleende zijn medewerking. Van de UT werden Bestuurskunde, Electrotechniek, Werktuigbouwkunde en Technische Bedrijfskunde getest.
Bestuurskunde deelt de eerste plaats met concurrent Rotterdam. De studenten zijn het meest tevreden over de keuzemogelijkheden na de propedeuse. En ook de stagemogelijkheden stemmen tot tevredenheid. Een aantrekkelijke studie dus, ook al twijfelen de Twentenaren over de haalbaarheid (in vier jaar). Kritiek is dat docenten de tentamens wel eens eerder mogen nakijken. De ondervraagde professoren zouden hun kinderen het liefst naar bestuurskunde in Leiden sturen.
Elektrotechniek steekt met kop en schouders boven Delft en Eindhoven uit, ook al is de Twentse opleiding de zwaarste van de drie. Vooral na de relatief lichte propedeuse krijgen de Twentenaren een zware dobber aan het doctoraal. Een lichtpunt is de stage. Daarover zijn de studenten vol lof. Het harde werken wordt wel beloond: afgestudeerden krijgen snel een baan met een hoog salaris.
Werktuigbouwkunde van de UT laat de concurrenten Delft en Eindhoven ook zich. WB dankt dat aan het projectonderwijs, dat speciaal is bedoeld om van een ingenieur meer te maken dan een techneut alleen. Per week staan tien tot twintig uren projectonderwijs op het rooster. WB scoort er een acht mee. Ook de stages in Twente doen het goed.
Technische Bedrijfskunde, ook hoog aangeschreven, is de enige opleiding tot ingenieur, die in vier jaar is gegoten. De nieuwe studenten kunnen er in Twente nog een extra jaar aan vast plakken. Veel hoger dan Eindhoven scoort Twente echter niet op dit onderdeel.
ONDERZOEK, pagina 3