'Weer reed de trein voor mijn neus weg!'

| Redactie

Wel eens na 24 mei via station Drienerlo naar Delden gereisd? Heel wat UT-ers proberen dat regelmatig. Proberen, ja, want veel succes hebben zij niet. Alleen de hele geduldigen onder hen bereiken uiteindelijk hun doel. Reizigersvereniging Rover heeft al een paar keer aan de bel getrokken bij de NS. Tevergeefs, want de NS verandert niets aan de zaak. Waarom zouden ze ook, als er, volgens hen, een prima dienstregeling is.

Lekker vroeg thuis, dacht Ineke, toen zij om vijf uur bij de bushalte op de Hallenweg stond te wachten. De trein vanaf station Drienerlo zou zij net kunnen halen. De bus was helaas te laat. Gelukkig voor haar stond de trein nog op het station. Strompelend op haar hoge hakken, probeerde zij zo snel mogelijk het voertuig te bereiken. De conducteur zag de rennende busgangers aankomen. Zwaaide zelfs nog vriendelijk naar hen, maar liet de trein voor hun neus vertrekken. Wat nu? 'Ik ben maar weer terug naar de UT gegaan. Daar kon ik nog net in lijn 15 naar Hengelo springen. Even over half zes was ik daar. Weer had ik pech, want de trein naar Delden reed net weg, toen ik eraan kwam. De volgende trein vertok pas een uur later. Wat een ellende was dat! Niks vroeg thuis, dus,' vertelt Ineke.

24 mei starte de NS met een nieuwe dienstregeling. Veel veranderde er in Twente niet, alleen de trein in de richting Delden rijdt nu vanaf Hengelo door naar Oldenzaal en terug, in plaats van naar Enschede, zoals voorheen het geval was. Nu stopt er slechts twee maal per uur een voertuig op station Drienerlo (voorheen drie maal). Daar komt nog eens bij, dat de bussen niet op de treinen aansluiten. De gemeente Enschede, opdrachtgever van het plaatselijke vervoersbedrijf Oost-Net, geeft het station in het centrum van de stad voorrang. Liever laten zij de bussen aansluiten op de intercity's vanuit het westen, dan op stoptreinen met een Twentse bestemming. Pieneke Wiertz, actief lid van de reizigers organisatie Rover afdeling Twente, is hevig gepikeerd over de nieuwe situatie. 'De UT en het business park zijn nu nauwelijks bereikbaar voor mensen uit het westen. Dat is toch waardeloos. Veel reizigers nemen in Hengelo de bus richting de universiteit. Dan zijn zij immers sneller op de plek van bestemming. Station Drienerlo wordt daardoor zeer ineffectief gebruikt.' De enige oplossing, volgens Wiertz, is de intercity's laten stoppen naast het nieuwe Arke-stadion.

De NS begrijpt niet waarom Rover zoveel stampij maakt. 'Elk half uur stopt een trein in Drienerlo. Dat is meer dan genoeg,' vertelt Annemarieke Voortman, woordvoerdster van de NS. Het laten stoppen van de intercity's is volgens Voortman helemaal niet aan de orde. 'Het station is daar simpelweg niet geschikt voor.' De overstaptijden In Hengelo bedragen slechts vier minuten. Heel redelijk, vindt de NS. Dat er geen goede aansluiting in Hengelo tussen de intercity's en stoptreinen is, geven zij toe. 'Het is helaas niet rendabel om daar iets aan te doen. Er zit voor de reizigers dus niets anders op dan twintig minuten wachten,' aldus Voortman. De meeste reizigers zitten dan allang in de bus richting Enschede. Als ze geluk hebben tenminste, want de overstaptijd bedraagt slechts een minuut. Dat wordt rennen dus.

Nieuw op station Drienerlo zijn de fietskluizen. Moest je eerst op hoop van zegen je fiets achterlaten op het stille station, nu kun je 'em veilig opbergen in een kluis. Zeker weten dat het rijwiel er nog staat bij terugkomst. De UT heeft momenteel vijftien kluizen in bezit voor UT-medewerkers, die liever de afstand UT-station Drienerlo met de fiets afleggen, dan metde bus. Mocht de situatie rond Drienerlo niet spoedig verbeteren, dan zal de UT wellicht meer veilige fietsstallingen op het station moeten verzorgen voor zijn medewerkers.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.