Nederlandse wiskundigen gaan gezamenlijk de boer op. Zij willen bedrijven overtuigen dat een theoretisch model vaak veel goedkoper is dan een praktisch experiment. De mathematici hopen zo meer opdrachten voor onderzoek binnen te halen. Daar denken zij geld mee te kunnen verdienen.
De verbetering van een printerkop, of een efficiëntere manier van containeropslag: typische problemen waar een wiskundig model uitkomst kan bieden. Toch zoeken veel bedrijven de oplossing in praktisch geëxperimenteer. Dat is niet slim, volgens dr.ir. Barbera van de Fliert van het Leidse Lorentz Center. Want het ontwikkelen en testen van een prototype kost vaak veel geld.
Een aantal wiskundigen richtte daarom kortgeleden de Studiegroep met de Industrie op. Bedrijven kunnen de komende maanden met problemen aankloppen bij deze Studiegroep. Die beoordeelt vervolgens of een wiskundige oplossing mogelijk is, en of dit wetenschappelijk uitdagend genoeg is. Een grote groep wiskundigen zal zich er in september een week lang het hoofd over breken. Momenteel gaat de Studiegroep daarom alle universiteiten langs om hiervoor wiskundigen te werven. Van de Fliert verwacht dat er in september ruim vijftig zullen meedoen.
De wiskundigen willen op deze manier de contacten met bedrijven verbeteren en het praktisch nut van wiskunde onder de aandacht brengen. Ze hopen aan hun nieuwe contacten in het bedrijfsleven meer betaalde onderzoeksopdrachten over te houden. Voor het werk van de Studiegroep betalen bedrijven nu
een symbolisch bedrag van tweeduizend gulden per probleem.
'Maar we hopen in de toekomst grote opdrachten binnen te halen', aldus Van de Fliert.
De Studiegroep is een initiatief van de Stichting Technische Wetenschappen, het Wiskundig Genootschap en het Leidse Lorentz Centrum. In Engeland bestaat een vergelijkbare studiegroep al zo'n dertig jaar. Omdat deze erg succesvol is en steeds meer buitenlandse bedrijven interesse tonen, waait het concept nu over naar het continent. Nederland is na Litouwen en
Denemarken het vierde land. Het is de bedoeling dat de denktank van wiskundigen ieder jaar opnieuw bijeenkomt.