Ellenlange 06-nummers om reizende hoogleraren vanaf de UT te bereiken, mogen uit de adressenboekjes worden geschrapt. Ook kunnen mobiele bellers onderling volstaan met vier cijfers. De grootste winst is echter van financiële aard. In plaats van de negentig cent van voorheen, kost mobiel bellen voor UT-doeleinden voortaan nog maar een kwartje per minuut. Tenminste, als de portable valt onder de Grip-overeenkomst.
Zo noemt PTT Telecom de deal die in januari met CIV werd gesloten. 'Grip' is geen afkorting, maar refereert aan het houden van greep (grip) op de telefoonkosten. Omdat het bedrijfsleven steeds intensiever per zaktelefoon communiceert, wat relatief duur is, biedt de PTT bedrijven het kwartjestarief aan. In ruil hiervoor moet elk bedrijf op z'n minst honderd medewerkers van een zaktelefoon en een PTT-abonnement voorzien.
Deze drempelwaarde van honderd is, afgezien van de tijd die de technische implementatie heeft gevergd, de reden dat de zaktelefoons nu pas op het on-net zijn aangesloten. 'Het heeft even geduurd, maar we hebben de honderd bijelkaar', aldus CIV-medewerker A. Kluitenberg.
UT-medewerkers met een particulier abonnement kunnen dit laten omzetten in een grip-abonnement. 'Maar pas op', waarschuwt Kluitenberg, 'dit wordt pas rendabel als je frequent UT-nummers draait. De kosten van een grip-abonnement liggen namelijk iets hoger dan die van de meeste particuliere abonnementen.'