CT-professor K.R. Westerterp is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De Enschedese burgemeester J. Mans reikte de onderscheiding uit en roemde, naast de maatschappelijke verdiensten, de indrukwekkende loopbaan van Westerterp, die na een periode in het bedrijfsleven koos voor de wetenschap. Ook hoogleraar H. Rasker werd geridderd.
Westerterp ontving eind vorige maand al een eredoctoraat van de Spaanse universiteit Ramon Llull. De academie in Barcelona verstrekte het eredoctoraat vanwege de bijzondere verdiensten op het gebied van procesontwikkeling en chemische reactoren. Van zijn hand verschenen 330 wetenschappelijke artikelen en drie boeken.
De emeritus hoogleraar Industriële Processen en Producten van de faculteit Chemisch Technoloog kwam in 1977 als hoogleraar naar Twente. In 1981 vroeg de UT hem het onderzoek in het hogedruklaboratorium te vernieuwen. Het hogedruklab is nu een van de succesvolste onderdelen van de faculteit Chemische Technologie. Westerterp is ook voorgedragen voor een eredoctoraat van de Technical University of Warschau.
Breur-ram
Gert Breur, onbezoldigd medewerker van de Werkgroep Ontwikkelingskunde (WOT), is ook benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Daarmee beloonde burgemeester Mans de Enschedeër voor het ontwikkelen van een waterpomp die een groot succes is in ontwikkelingslanden.
De eenvoudige, goedkope en robuuste 'Breur-ram' werkt zonder brandstof. Het enige wat je nodig hebt is stromend water. Met de stuwkracht stuw je een deel van het water op. De pomp heeft de vorm van een omgekeerde T, met een ingang en twee uitgangen. Een van de uitgangen zit dicht met een veer. Het water stroom via de ander opening terug naar de beek. Doordat het water kan blijven stromen, neemt de druk in de pomp toe en wordt het water met stootjes naar een hoger gelegen moestuin of watertank gepompt.