Vluchtelingen

| Redactie

Op 1 mei gaf minister Melkert van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het startsein voor de opleiding 'Bedrijfsinformatiekunde voor hoger opgeleide vluchtelingen' van TSM Business School. De opening had plaats bij het TIVI te Hengelo, het expertisecentrum voor informatisering van TSM Business School. Onder de aanwezigen bevonden zich K. Bleichrodt, directeur van het University Assistance Fund (UAF) e

Op 1 mei gaf minister Melkert van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het startsein voor de opleiding 'Bedrijfsinformatiekunde voor hoger opgeleide vluchtelingen' van TSM Business School. De opening had plaats bij het TIVI te Hengelo, het expertisecentrum voor informatisering van TSM Business School. Onder de aanwezigen bevonden zich K. Bleichrodt, directeur van het University Assistance Fund (UAF) en F.A. van

Vught, rector magnificus van de Universiteit Twente.

Het doel van de opleiding is werkloze hoger opgeleide vluchtelingen in Nederland aan een baan op eigen niveau (HBO/WO) te helpen en tegelijkertijd tegemoet te komen aan de grote vraag naar gekwalificeerd IT-personeel. Het vinden van een geschikte baan wordt voor vluchtelingen bemoeilijkt door cultuurverschillen, gebrek aan kennis van de Nederlandse arbeidsmarkt, gebrek aan netwerken en soms door taalachterstand.

Deze groep heeft echter grote meerwaarde voor het bedrijfsleven. Hoger opgeleide vluchtelingen hebben vaak al ruime kennis en werkervaring opgedaan en ze hebben omstandigheden doorgemaakt die motivatie en doorzettingsvermogen vereisen. Daarnaast beschikken ze vaak over een internationale instelling en kennis van andere talen en culturen.

De 25 deelnemers die de opleiding van TSM Business School volgen komen uit Peru, Rwanda, Somalië, Togo, Mauretanië, Sri-Lanka, China, Irak, Iran, Syrië, Afghanistan, Turkije en Bosnië. Onder hen zijn een hoogleraar en een aantal personen dat meer dan één studie heeft gevolgd. De leeftijden van de deelnemers liggen tussen 27 en 56 jaar.

De opleiding Bedrijfsinformatiekunde wordt ondersteund door de Europese subsidie Employment, gericht op doelgroepen met specifieke problemen op de arbeidsmarkt, en gefinancierd vanuit het Europees Sociaal Fonds (ESF). Dit project valt binnen de maatregel INTEGRA voor kansarmen zoals vluchtelingen, migranten en etnische minderheden. De subsidie wordt uitgevoerd door het Bureau Uitvoering Europese Subsidie Instrumenten (BUESI) van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.