Een academische studie blijft in principe vier jaar duren. Maar universiteiten mogen na drie jaar een kandidaatsexamen instellen. Dit voorstel van de PvdA is deze week met steun van VVD en D66 in de wet vastgelegd.
Volgens het aanvankelijke voorstel van minister Ritzen konden driejarige studies ook zelfstandig bestaan. Universiteiten die zo'n studie wilden opzetten, moesten wel ministeriële toestemming vragen. Die zouden ze alleen krijgen als ze konden aantonen dat de arbeidsmarkt behoefte aan zo'n korte studie had.
PvdA en VVD zijn er niet van overtuigd dat driejarige studies bestaansrecht hebben. Wel zagen de twee fracties het nut in van een 'kandidaatsfase' van drie jaar. Die fase zou gevolgd moeten worden door een vierde jaar met verschillende varianten, om tegemoet te komen aan de uiteenlopende wensen van studenten.
PvdA-Kamerlid Van Gelder stelde daarom ingrijpende wijzigingen voor. Daarvoor kreeg hij meteen al steun van de VVD en te elfder ure ook van D66. De kleinste regeringspartij hoopt nog steeds dat er in de toekomst ruimte komt voor zelfstandige driejarige studies. Het PvdA-voorstel is als 'tussenstap' in die richting beter geschikt dan het voorstel van Ritzen, zei woordvoerster Jorritsma.
Het voorstel van de PvdA dat nu tot wet verheven is, biedt de universiteiten veel vrijheid. Zij mogen een kandidaatsexamen instellen, maar ze hoeven dat niet. Anders dan in het voorstel van Ritzen hebben ze bovendien geen ministeriële toestemming nodig voor het opzetten van een kandidaatsfase. De vereniging van universiteiten VSNU is dan ook tevreden over de uitkomst van het Kamerdebat. 'Het lijkt nogal op wat wij zelf ook al eens voorgesteld hebben', zegt een woordvoerster.