Excursie HSA hopelijk slechts eenmalige misser

| Redactie

Donderdag 5 februari jl. werd door een groep BIT-studenten deelgenomen aan een excursie naar het bedrijf Hollandse Signaalapparaten (HSA) in het kader van een werkcollege van een vak. HSA staat erom bekend dat dergelijke excursies altijd uitstekend verzorgd worden, dus men zal ongetwijfeld met een positieve indruk weer zijn vertrokken. En misschien ligt er over een paar jaar wel een baan in het ve

Donderdag 5 februari jl. werd door een groep BIT-studenten deelgenomen aan een excursie naar het bedrijf Hollandse Signaalapparaten (HSA) in het kader van een werkcollege van een vak. HSA staat erom bekend dat dergelijke excursies altijd uitstekend verzorgd worden, dus men zal ongetwijfeld met een positieve indruk weer zijn vertrokken. En misschien ligt er over een paar jaar wel een baan in het verschiet, want HSA is altijd op zoek naar gemotiveerde academici.

En gemotiveerd mag je wel wezen, wil je het je geweten aandoen in deze machine van militaire waanzin mee te draaien. In het verleden kwam HSA onder meer in opspraak door levering van materieel aan landen als Indonesië, Argentinië, Israël en Iran. Actueel zijn op dit moment met name leveringen aan het Turkse leger, dat dit materieel onder meer inzet in de vuile oorlog tegen de Koerden. Afgezien hiervan is de voor het overgrote deel voor militaire doeleinden bedoelde productie op zich al uitermate verwerpelijk.

In bovengenoemde excursie is, in het kader van het militaire karakter van HSA, dan ook op z'n minst tegenstrijdigheid merkbaar met de in 1989 door de faculteit Informatica (ook van toepassing op BIT) opgestelde regel: 'Stages en D-opdrachten mogen slechts worden verricht indien vaststaat dat het doel van het verrichte werk niet de direct militaire toepassing van de resultaten daarvan omvat.' Deze regel is afgeleid uit de Regeling Werk voor Derden (art. 3), waarin medewerking aan directe militaire research absoluut wordt afgewezen.

Het is te hopen dat genoemde excursie slechts een eenmalige misser is geweest en dat de UT zich in het vervolg verre houdt van enige vorm van samenwerking met HSA, en daarmee in ieder geval niet meer afwijkt van bestaande regelingen. Het is al erg genoeg dat HSA bij elke bedrijvendag en excursie studenten tracht over te halen hun ziel te verkopen voor het met gulle (maar wel ontzettend vuile) hand rondgestrooide bloedgeld. Op het voorgestelde programma van de excursie stond onder meer een film over HSA. Kwamen zij daar ook in voor de onderdrukte Oost-Timorezen, de Dwaze Moeders uit Argentinië, de ontheemde Palestijnen, de monddood gemaakte Iraniërs, de afgeslachte Koerden?

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.