Leidse eerstejaars studeren dit jaar waarschijnlijk beduidend sneller dan hun collega's aan andere universiteiten. Volgens de universiteit van Leiden is dat te danken aan het bindend studie-advies.
Vorige week ging de Tweede Kamer akkoord met een voorstel om zo'n advies ook na het eerste jaar mogelijk te maken. Iedere student die zijn propedeuse nog niet gehaald heeft, kan voortaan een bindend advies krijgen. Verderop in de studie kan studenten de toegang tot een afstudeervariant ontzegd worden.
Tot nu toe is Leiden de enige universiteit met een bindend studie-advies. Studenten die in hun eerste jaar minder dan 21 studiepunten halen, krijgen een negatief advies en worden verwijderd van de opleiding. Uit een eerste tussenbalans blijkt dat de helft van de Leidse eerstejaars aan de voortgangseis zal voldoen. Vorig jaar haalde slechts 40 procent in het eerste jaar meer dan 21 studiepunten.
Intussen heeft elke student met zijn mentor besproken hoe hij ervoor staat. Wie geen uitzicht had om 21 punten te behalen, kon zich voor 1 februari uitschrijven zonder dat dat geld kost, of overstappen naar een andere studie. In mei krijgen de studenten opnieuw een gesprek met hun mentor. Met het bindend studie-advies voorkomt Leiden dat studenten jaren blijven rondhangen zonder iets te bereiken, zegt rector W.A. Wagenaar.
Het bindend studie-advies heeft vooral effect bij geneeskunde en bij rechten. Rechtendecaan H. Franken schrijft de goede resultaten toe aan de toegenomen sociale controle onder studenten. 'Ouderejaars sporen eerstejaars nu aan om te studeren', aldus Franken. Eerder was het 'zeer ongebruikelijk' dat eerstejaars voor hun wintersportvakantie ook maar één college bijwoonden. 'Wie wel studeerde was een nerd of een studje.' Franken zag de afgelopen jaren het aantal rechtenstudenten bijna halveren. Ook andere Leidse opleidingen liepen veel nieuwe studenten mis, omdat scholieren bang waren voor het bindend studie-advies. Maar Wagenaar betreurt dit verlies niet. Nu kunnen opleidingen hun onderwijs vernieuwen en les geven aan kleine groepjes. 'Deze aanpak vergt erg veel tijd. Met het huidige studentenaantal is het te doen. Groei is daarom niet ons oogmerk.