Studenten die geïnteresseerd zijn in het buitenland of bestuurslid zijn geweest van een vereniging, weten de weg naar het Universiteitsfonds nog wel te vinden. Voor andere studenten geldt dat veel minder. Ook de studiebeurs die afgestudeerden kunnen krijgen om een jaar lang in het buitenland te studeren kampt met onbekend. Er zijn pas een paar aanmeldingen binnen.
Vorig jaar werd de aanvraag van Helmi Verbakel gehonoreerd. Zij benut de beurs voor een vervolgstudie aan de Universiteit van Bristol in Engeland. Hier volgt zij het MPhil programma, een eenjarige onderzoekersopleiding die kan overgaan in een promotieopdracht. Verbakel wil echter na dit jaar proberen fondsen te werven voor het vervolgen van haar onderzoek in het Midden-Amerikaanse staatje Belize, waar ze haar afstudeeropdracht uitvoerde.
Pieter Zylstra ging drie jaar geleden met een beurs van het Universiteitsfonds naar Indonesië om Javaans te leren. Hierdoor wilde hij meer inzicht krijgen in de Indonesische (bedrijfs)cultuur. Dat hem dit aardig is gelukt bewijst zijn huwelijk met een Indonesische prinses. Zylstra is niet meer teruggekeerd naar Nederland, vertelt Kamst.
De beurs is al negentien keer toegekend. Maatstaven voor de beoordeling zijn goede studieresultaten, een positief advies van de vakgroep of faculteit en een goede motivatie. Bovendien moet de winnaar het onderwijs in het buitenland natuurlijk 'met vrucht' kunnen volgen.
De aanvragen voor de beurs worden beoordeeld en voorzien van een advies door decanen van verschillende faculteiten. Het bestuur van het Universiteitsfonds neemt de uiteindelijke beslissing.
Naast deze studiebeurs kent het Universiteitsfonds nog beurzen voor zomercursussen, voor stages en voor afstudeerprojecten. Ook verstrekt het fonds subsidies en garantstellingen voor evenementen van verenigingen.
Een voorbeeld daarvan zijn de bijdragen die een speciale studiereiscommissie verstrekt. Het moet dan wel gaan om reizen van erkende studieverenigingen. Kamst: 'Alembic, de studievereniging van CT, heeft bijvoorbeeld een reis naar Israël en Egypte georganiseerd. Dat is een heel karwei. Het is een gedegen reis geworden, met een grondige voorbereiding en een goede afronding. Daar werken we graag aan mee. Voor symposia en dergelijke geven we vaak een garantstelling. En een paar jaar geleden hebben we studievereniging Communiqué van TCW een startsubsidie gegeven. Ja, ook voor dat soort speciale dingen kunnen studenten altijd bij ons aankloppen.'