KPS-voorzitter Dick Schlüter beet vrijdagavond de spits af met een historische terugblik. De kiesvereniging is formeel bij notariële akte opgericht op 1 mei (!) 1982. Maar de historie van de U-raadspartij gaat terug tot de vorming van de universiteitsraden in Nederland in 1970 door de Wet Universitaire Bestuurshervoming (WUB). De KPS was de bundeling van 'politiek links' op de UT. Van de oprichters was Eric Bolle vrijdag aanwezig.
Omstreden
De WUB is vanaf het begin een omstreden onderdeel van de democratiseringsgolf van de jaren zestig en zeventig geweest. Afgelopen jaar is de wet aangepast volgens de MUB (Modernisering Universitaire Bestuursorganisatie).
Zowel Schlüter als De Jonge waren van mening dat het draagvlak onder personeel en studenten ten gunste van de nieuwe structuur (gedeelde medezeggenschap) nog niet groot is. 'Waar zijn de betrokkenheid en het elan uit de tijd van de WUB gebleven?', vroeg de KPS-voorzitter zich hardop af. Tegelijkertijd verbaasden beide sprekers zich er over dat er zo weinig protest is geweest tegen de ontmanteling van de universitaire democratie.
Schlüter: 'Bijna niemand vraagt zich bijvoorbeeld af of gemeenteraden of Provinciale Staten - ook gekozen bestuur - moeten verdwijnen. Misschien heeft dat te maken met het feit dat wanneer er iets bij een gemeenteraad niet goed gaat er onmiddellijk wordt gesproken over het vervangen van mensen? Gaat het bij een universiteitsraad niet goed, dan vraagt men om vervanging van de structuur!
'Feit is dat het college van bestuur - in opdracht van het ministerie van Onderwijs - de universiteitsraad moest afschaffen. Hierbij moet worden aangetekend dat het college daar niet rouwig om was. In hoofdlijnen was men het namelijk eens met de ministeriële doelstelling het centrale bestuur te versterken.'
Voortbestaan
De jubilerende kiesvereniging blijft ondanks de afschaffing van de universiteitsraad bestaan. Vier studenten zitten namens de KPS in de Centrale Studentenraad. Andere leden maken deel uitvan verschillende ondernemingsraden.
Schlüter: 'Ik heb begrepen dat Democraten Drienerlo er ook voor kiest om zichzelf niet op te heffen. Dat lijkt mij een goede zaak. Wanneer het nodig is kunnen wij dan een tegenkracht vormen.'
Hij hoopte maar dat de UT de universiteitsraad niet te veel gaat missen. 'Dat zou immers betekenen dat de nieuwe structuur niet goed functioneert. En net als de oude structuur de bron is geworden van prachtige anekdotes en verhalen, wens ik dat de nieuwe structuur ook toe. Maar de kwaliteit van de democratie is duidelijk afgenomen.'
Het KPS-bestuur heeft de geschiedenis van de vereniging laten stollen in een lustrumboek, met bijdragen van onder meer Harry Fekkers, Meindert Caspari, Carel van Lookeren Campagne, Rik Min, Geert Meijer, Hans van den Berg en Cees van Vilsteren.
De geplande uitreiking ging vrijdagavond niet door, omdat de koeriersdienst die de boeken moest afleveren, in gebreke bleef. Maar dat was de enige kink in de feestkabel.
April 1977, de KPS poseert in het groen