Koffie bezorgkosten rijzen de pan uit

| Redactie

De UT staat bekend als een dynamische leefgemeenschap. Van drastische veranderingen kijken wij dan ook al lang niet meer op. Maar er zijn uitzonderingen. Een ervan vormt de aanleiding van deze brief: de exorbitante verhoging van de koffiebezorgkosten. Waar gaat het om? Werknemers van een willekeurige UT-faculteit kunnen bij de bedrijfskantine koffie bestellen die vervolgens door kantinemedewerkers

De UT staat bekend als een dynamische leefgemeenschap. Van drastische veranderingen kijken wij dan ook al lang niet meer op. Maar er zijn uitzonderingen. Een ervan vormt de aanleiding van deze brief: de exorbitante verhoging van de koffiebezorgkosten.

Waar gaat het om? Werknemers van een willekeurige UT-faculteit kunnen bij de bedrijfskantine koffie bestellen die vervolgens door kantinemedewerkers op de kamer van het aanvragende personeelslid wordt afgeleverd. In het verleden werd voor het bezorgen van koffie vanuit de bedrijfskantine een bedrag van (f 1,25 per kop gerekend ten laste van de faculteit waaronder de aanvrager van de bezorging valt. Per 1 januari is dit als volgt veranderd. Er wordt een vast bedrag van (f10 per bezorging gerekend. Daarbovenop wordt een bedrag van ( f0,50 per kop in rekening gebracht.

Wat betekent deze verandering in de praktijk? Laten wij ons voor de eenvoud beperken tot onze eigen faculteit T&M. Een bliksemonderzoek leerde ons dat gemiddeld 6 koppen per keer worden besteld.

In de oude situatie kostte dat: 6 maal f1,25 = f7,50. In de nieuwe situatie kost dat: f10 + 6 maal f0,50 = f13. Dit betekent een prijsverhoging ter grootte van 73,33 %.

Laten wij een ruwe schatting maken van het bedrag dat de faculteit op jaarbasis extra moet betalen t.o.v. de voorgaande situatie. Een rondje langs de derde verdieping leerde ons dat er 5 secretariaten zijn die elk 2 maal per dag koffie bestellen. Wanneer wij uitgaan van 250 werkdagen komen wij voor de extra jaarkosten ten laste van de faculteit op een bedrag van 250 maal 10 maal f13 minus 7,50 = f13.750. Voor dit bedrag kun je een hoop dingen doen waar het personeel echt wat aan heeft.

Overigens is het zo dat mensen die op hetzelfde tijdstip koffie bestellen en die ook nog eens naast elkaar een kamer hebben elk afzonderlijk een bezorgbedrag van ( f10 in rekening gebracht krijgen. Wat je ziet gebeuren is dat in zo'n geval de medewerkers in kwestie zelf maar naar de kantine stappen om zo enkele tientjes te sparen.

Naar ons idee dient de bedrijfskantine ter ondersteuning van de werknemers. Het kan dan toch niet de bedoeling zijn dat steeds meer medewerkers hun eigen koffie gaan zetten. De gevolgen hiervan voor het facilitair bedrijf laten zich raden.

Wij verzoeken het CvB dringend de bezorgkosten zodanig te herzien dat ze voor alle faculteiten betaalbaar zijn. Laat dit niet het begin zijn van het eerste koffieloze tijdperk.

Namens de gezamenlijke koffiedrinkers,

Vakgroepen OMST, T&O, BIK, FMBE, Marketing, HRM, Bedrijfsrecht, Bureau Onderwijszaken, Bureau Onderzoek, Secretaresses T&M

P.S.: tot onze grote verbazing blijkt deze verhoging niet van toepassing te zijn voor het CvB!

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.