Studenten ruziën met UT over telefoonvoorziening

| Redactie

De bewoners van de Matenweg 75 hebben een 'meningsverschil' met het Centrum voor Informatie Voorziening (CIV) en de Stichting Studentenhuisvesting Drienerlo (SSHD). De studenten vinden dat ze, zonder daarvoor extra te betalen, gebruik mogen maken van de telefoonkabels in hun woning. CIV en SSHD zijn het daar niet mee eens. Het conflict loopt inmiddels zo hoog op dat de studenten een advocaat hebben ingeschakeld en er een zaak van willen maken.

Wat doe je als je krap zit? De uitgaven beperken natuurlijk. Je gaat op zoek naar één van de grotere debetposten en probeert daar inventief op te besparen. In de meeste studentenhuizen is de telefoonrekening - naast de bierlijst - één van die grotere kostenposten. Dus bedachten 32 bewoners van de Matenweg 75 een slimme manier om daarop te bezuinigen.

Vanaf elke kamer lopen immers twee kabeltjes naar een 'ISDN-centrale' onder in de technische ruimte. Eén voor de computer en één voor de telefoon. 'Als we nu samen een hypermoderne digitale telefooncentrale kopen', zo was de redenatie van de studenten, 'waar alle telefoonkabeltjes in samen komen, dan kunnen we via één ISDN-kabel van het UT-net, met onze eigen telefoon, vanaf onze eigen kamer, naar buiten bellen. Dat bespaart ons 24 gulden vaste aansluitkosten per persoon per maand. De investering voor de telefooncentrale, ruim 3.200 gulden hebben we daarmee zo terugverdiend.'

Die invalshoek stuitte op verzet bij het CIV. Zowel de kabels in de flat als de infrastructuur onder de campus staan onder ons beheer. Of preciezer: zijn van de UT. 'Als jullie met z'n twee-en-dertigen één kabel willen gebruiken lopen wij de abonnementskosten mis. Bovendien ontstaat er een onbeheersbare situatie wanneer alle flats dergelijke constructies aan leggen. En dat willen we niet. We geven daarom geen toestemming voor het gebruik van de kabels.'

De bewoners van de Matenweg 75 trokken zich daar niets van aan. 'In ons huurcontract dat wij afgesloten hebben met de SSHD staat: '...het gehuurde bevat mede de bekabeling...' Dus mogen we daar ook gebruik van maken. 'Klopt', concludeerde de SSHD in eerste instantie. 'Ga gerust je gang.' Sterker nog: volgens de bewoners was de SSHD zeer content met het plan. Eén telefoon op iedere kamer betekent een duidelijke upgrading van hun woningen.

De studenten reageerden blij en verheugd op de toestemming van de SSHD. En in de veronderstelling dat ze eerlijk en oprecht handelden belden ze de PTT om te vragen of die een centrale kon leveren en plaatsen. Nou, dat is nog niet zo eenvoudig, kregen van PTT-Telecom te horen. Want - bleek na enig doorvragen - van dit soort acties worden ze bij het CIV niet vrolijk. Dat konden de bewoners zich voorstellen. Maar, nogmaals, met het CIV hadden ze niks te maken. Bovendien heeft de PTT aansluitplicht en staat in een overeenkomst tussen UT en Telecom dat de PTT ten alle tijde gebruik mag maken van de kabels op de campus.

Dus werd de telefooncentrale in november aangesloten en konden de studenten goedkoop (f 2,73 vaste lasten per persoon per maand, tegen 26 gulden CIV-tarief) bellen. Maar niet voor lang. Op een donkere wintermorgen dringen enkele medewerkers van het CIV de technische ruimte van de flat binnen om trekken, volgens de studenten, op brute wijze de kabels uit de centrale. Vanaf 16 november moeten de bewoners via een naburige PTT-telefooncel met de wereld buiten de campus communiceren. De campustelefoon (per flatéén) kan nog steeds gebruikt worden voor intern gebruik en ook het internet werkt perfect.

Na wat heen en weer gepraat en de nodige - niet altijd even vriendelijke - correspondentie, besloten de studenten een advocaat in te schakelen van het bureau Jacobs Kranenburg. Mr. H.J. Bolte organiseerde een gesprek met de bewoners en de directeuren van SSHD en CIV. Maar ondanks de vele alternatieve voorstellen die de advocaat namens de studenten deed, leverde het overleg niets op. Met name het nee van het CIV bleef een hardnekkig struikelpunt, is het gevoel van de studenten. Bovendien bleek dat het standpunt van de SSHD honderdtachtig graden gedraaid was. De eerder gegeven toestemming voor het gebruik van de telefoonkabels werd ingetrokken. Argument: de infrastructuur in de woning is eigendom van het CIV. De SSHD verzorgt slechts de incasso.

De bewoners van de Matenweg 75 voelen zich nu genoodzaakt om juridische stappen te ondernemen. Namens de studenten stuurde de advocaat vorige week een brief naar de SSHD waarin hij eist dat de bewoners vrijelijk over de kabels mogen beschikken. De SSHD antwoordde dat de passage in het huurcontract '...het gehuurde bevat mede de bekabeling...' niet meteen betekent dat je er dan ook gebruik van mag maken. De advocaat van de bewoners concludeerde daar uit dat er niets anders op zit dan de SSHD te dagvaarden. Over drie tot vier weken komt de zaak voor de rechter, zo verwacht de advocaat van de studenten.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.