De vereniging van universiteiten (VSNU) heeft minister Ritzen een versoepeling van de toelatingseisen voorgesteld bij een klein aantal bèta- en techniekstudies. Een verstrekkender plan vanuit de TU's kreeg geen steun.
In januari was hevige discussie ontstaan over de vraag of de techniekstudies de drempel voor vwo'ers met het bètaprofiel Natuur en Gezondheid (N+G) niet konden verlagen. Tot nu toe gold voor de meeste TU-studies dat mensen met dit profiel in hun `vrije ruimte' extra wiskunde (Wi B2) en/of natuurkunde (N2) moesten doen. Vooral de besturen van Eindhoven en Twente wilden deze eisen verlagen. Dit om de nog steeds lage instroom bij de technische studies te verhogen.
De VSNU heeft nu besloten tot slechts een kleine bijstelling. De grootste verandering is dat bij chemische technologie zowel de wiskunde- als de natuurkunde-aanvulling worden geschrapt. Mensen met het profiel N+G worden nu dus onverkort tot alle chemiestudies toegelaten. Volgens de VSNU is de ratio hierachter dat de extra biologie en chemie in dat profiel voor
de opleidingen zó nuttig zijn, dat daar wel wat minder wis- en natuurkunde tegenover mag staan.
Verder worden de eisen voor technische natuurkunde, elektrotechniek en informatietechniek gelijk met die voor `gewone' natuurkunde: vwo'ers met het N+G-profiel hoeven alleen extra wiskunde te doen.
Volgens de VSNU zit er nu meer samenhang in de eisen voor de diverse studies. 'Voor verwante studies bij TU's en algemene universiteiten moeten dezelfde eisen gelden, hebben wij steeds gezegd.' Dat gold al voor de wiskunde en informatica, waar geen N2 vereist is. Maar nu geldt die gelijkschakeling ook voor de studies natuurkunde en scheikunde.
Overigens golden bij de opleidingen bouwkunde, technische bedrijfskunde en techniek en maatschappij al langer geen extra eisen voor vwo'ers met het N+G-profiel. Afgelopen november werd daar de opleiding biomedische technologie (TUE) aan toegevoegd. De VSNU zette deze week overigens ook de Limburgse opleiding kennistechnologie op dit lijstje.
De VSNU verwacht dat de minister de nieuwe voorstellen zal overnemen. Maar bij de TU's in Twente en Eindhoven denkt men nog na over een eventueel minderheidsstandpunt. Een woordvoerder van Twente: 'De instroom bij de techniekstudies blijft laag. Wij willen daarom zo min mogelijk formele beperkingen bij de toelating. Een hiaat in wis- en natuurkunde spijkeren we liever zelf bij. De vraag is nu of wij zulke studenten straks formeel wel mogen toelaten.'
De TU Delft heeft zich steeds op een strikter standpunt gesteld. Bij versoepeling volgde men wel de VSNU-meerderheid. Maar voor alle opleidingen die alleen in Delft te volgen zijn, gelden nog de maximale toelatingseisen. Zo wordt voor technische bestuurskunde (Delft) zowel wiskunde B2 als
natuurkunde 2 vereist. Terwijl voor technische bedrijfskunde
(TWente, Eindhoven) geen extra eisen gelden.
Een eventuele verdere discussie gaat dus slechts over enkele opleidingen.
Werktuigbouw en Civiele Technologie zijn de enige TU-studies in Eindhoven en/of Twente waar nog Wis B2 en N2 gevraagd wordt. Daarnaast zijn er in Eindhoven en/of Twente zes TU-studies waar alleen Wis B2 nodig is (BIT, IT, TI, TN, TW en ET).