Loopbaanperspectieven op het gebied van management, techniek, financiën, commercie, automatisering en personeel en organisatie, de meest gebruikte werving- en selectiemethodes, een grondige surfsessie langs bruikbare internetsites, salarisindicaties, netwerken als duwtje voor je carrière, het komt in de eerste vier hoofdstukken van 'de wegwijzer voor iedereen die een baan zoekt' uitgebreid aan bod. De informatie heeft een hoog algemene-kennis-gehalte. Een beetje een Volkskrantlezer wist allang dat hoger opgeleiden steeds vaker banen bezetten die eigenlijk bedoeld zijn voor laaggeschoolden, dat flexwerkers onder aan de arbeidsmarkthiërarchie staan en dat technici die veel willen verdienen er goed aan doen om zich richting managementfuncties te ontwikkelen. Pas de laatste twee hoofdstukken worden iets concreter. We lezen in hoofdstuk 5 bijvoorbeeld dat werkgevers jaarlijks ruim twintig miljoen afwijzingen op de post doen en dat je als aanstormend talent dus wel wat moeite moet getroosten wil je überhaupt voor een gesprek in aanmerking komen. Zo dient een brief er perfect verzorgd uit zien en is het nuttig te weten wat voor soort schrijfsel de voorkeur van de personeelsfunctionaris van het bedrijf uit gaat. Wil de man of vrouw een korte brief met een uitgebreid CV of wordt wat meer body op prijs gesteld.
Wordt je uitgenodigd voor een gesprek, onthoud dan dat de sollicitatiecommissie zeer bewust selecteert op sociale intelligentie. Een teamworker met een sterke persoonlijkheid en een natuurlijke overtuigingskracht, die bovendien flexibel, stressbestendig en creatief is, maakt beduidend meer kans.
Omdat werkgevers zeker willen weten of de na de eerste gespreksronde over gebleven high potantials wel empathisch en intelligent genoeg zijn, wordt tegenwoordig steeds vaker een psychologisch test of assessment voorgeschreven. Ook over wat je daar te wachten staat geven de auteurs enig uitsluitsel.
Kortom: heb je op een grijze regenachtige zaterdagmiddag niks te doen en ben je van plan binnenkort de arbeidsmarkt te betreden, blader dan eens door Het sollicitatiehandboek. Veel kant en klare sollicitatietips, brief-recepten of slimme netwerk-trucjes zul je niet tegenkomen. Maar een helder zicht op je loopbaan perspectief en de arbeidsmarkt in z'n geheel hou je er zeker aan over.
Intermediair kwam vorige week uit met een special over 'starten' en 'solliciteren'.
kleine letter
Het sollicitatiehandboek
Wegwijzer voor iedereen die een baan zoekt
Ton Barning en Suzanne Weusten
Bert Bakker/ISBN 90 351 1853 7/ 232 blz. / f35.