De Informatie Beheer Groep (IBG) is na de verzelfstandiging in 1994 niet efficiënter gaan werken. Dat blijkt uit het proefschrift waar de Groningse econoom H.J. ter Bogt volgende week op promoveert.
Ter Bogt onderzocht zes overheidsdiensten die tegenwoordig op eigen benen staan. Eèn daarvan is de IBG, de instantie die ervoor zorgt dat studenten hun beurs krijgen. De IBG is volgens Ter Bogt, voormalig PvdA-gemeenteraadslid in Groningen, indertijd uit politieke motieven verzelfstandigd.
Dat gebeurde in 1988, twee jaar na de invoering van de wet op
de studiefinanciering.
Die invoering leverde zoveel problemen op - studenten die een onjuiste of zelfs helemaal geen beurs kregen - dat de Tweede Kamer toenmalig minister Deetman bijna naar huis stuurde. Uit angst dat zoiets zich zou herhalen, werd de IBG op een afstandje geplaatst. Bovendien veronderstelde `Den Haag' dat een zelfstandige organisatie sneller en efficiënter zou reageren. Maar uit het onderzoek van Ter Bogt blijkt dat die veronderstellingen niet zijn uitgekomen. Bij slechts één van de zes organisaties die de econoom bekeek is de doelmatigheid na verzelfstandiging toegenomen. Bij de IBG is
de efficiency zelfs licht gedaald, constateert Ter Bogt.
Met zijn promotie ondergraaft Ter Bogt veelgehoorde argumenten dat geprivatiseerde of verzelfstandigde bedrijven profiteren van schaalvoordelen en vanwege concurrentie ook veel beter op hun zaken letten. Uit gebrek aan belangstelling controleren politici zelden of dat ook echt zo is.