Vijftien jaar KPS
KPS-voorzitter Dick Schlüter is voor de gelegenheid de archieven ingedoken en schreef ter inleiding een historisch overzicht. Met dit verhaal zal hij vrijdag de avond openen. Na hem spreekt Karel de Jonge, the 'grand old man' van tegenhanger Democraten Drienerlo, die meer dan twintig jaar lid was van de U-raad. Studentlid Florian Tasche heeft voor het lustrumfeest 164 oud-KPS'ers opgespoord, tot in Singapore toe. Slechts 32 bleken onvindbaar. Ondanks het feit dat de U-raad is opgeheven, blijft de KPS bestaan. De ondernemingsraden tellen geen vertegenwoordigers van de KPS. Wel zitten namens de kiesvereniging vier studenten in de Centrale Studentenraad.
Woninginbraak en diefstallenInbrekers hebben maandag op klaarlichte dag uit een woning aan de Drienerbeeklaan een videorecorder, een fotocamera en een portemonnee meegenomen. De politie denkt dat de daders via de berging zijn binnengekomen met een valse sleutel.
Een veertienjarige jongen is zaterdagmiddag aangehouden wegens winkeldiefstal. Hij wilde een doos Snickers meenemen uit de Casper zonder af te rekenen. De jongen bleek ook in het bezit van een bankpasje dat in februari 1996 was gestolen.
Lezing G-stroomVoorzitter van de raad van bestuur van het Medisch Spectrum Twente, dr. H.G. Bijker, geeft maandag een lezing in het Amfitheater in de Vrijhof. Hij zal daarin verhalen over zijn persoonlijke ervaringen tijdens 25 jaar gezondheidszorgmanagement. Het MST is betrokken bij de dit studiejaar gestarte geneeskundestroom van technische bedrijfskunde. Bijker is een van de bedenkers van deze nieuwe bedrijfskunde-variant. De lezing begint om 16.00 uur.
Abelmann toch KNAW-fellowUT-onderzoeker dr.ir. Leon Abelmann heeft toch nog een KNAW-fellowship gekregen. De elektrotechnicus was als achtste geëindigd op de lijst van genomineerden voor de technische wetenschappen. Er waren echter slechts zeven beurzen te verdelen. Nu één van de 'fellows' zich heeft teruggetrokken, valt Abelmann alsnog in de prijzen. Met het KNAW-geld kunnen de 'fellows' drie jaar aan de slag.
Abelmann is werkzaam bij de 'Information Storage Technology Group' van MESA. Zijn aanvraag voor een fellowship richt zich op onderzoek naar de volgende generatie hard discs, gebaseerd op discrete media.
Pieter BouwhoogleraarDrs. Pieter Bouw, tot augustus vorig jaar president-directeur van KLM, is voor één dag in de week benoemd tot bijzonder hoogleraar 'Bedrijfskunde in de praktijk: strategische allianties' bij de faculteit Technologie & Management. Het Universiteitsfonds betaalt de leerstoel. De aanstelling geldt voor drie jaar.
Bouw begon zijn KLM-carrière in 1967 als medewerker Vracht na een studie economie aan de Vrije Universiteit. In 1976 werd hij benoemd tot hoofd Vrachtmarketing, zes jaar later tot Gebiedsleider voor Europa en Afrika en drie jaar daarna in dezelfde functie voor de Verenigde Staten. Vanaf september 1987 maakte hij deel uit van de directie van de KLM, per 1 januari 1991 als president-directeur.
Bouw is thans nog actief binnen de Raad van Verkeer en Waterstaat, een adviesorgaan van de overheid op dit gebied. Daarnaast bekleedt hij een groot aantal commissariaten, onder andere bij de Nederlandse Spoorwegen en de Nederlandse Bank, en is hij lid van de Raad van Toezicht van de Vrije Universiteit van Amsterdam.
Lezing Don IhdeDon Ihde, auteur van onder meer 'Technology and the Lifeworld' geeft komende woensdag een lezing in het kader van het Mumford colloquim. Ihde heeft de fenomenologie een nieuwe wending te geven door haar op techniek te betrekken. In zijn werk staat de vraag centraal welke rol techniek speelt in menselijke ervaring en hoe cultuur en techniek elkaar mede vorm geven. Daarbij gaat hij, in tegenstelling tot de traditie, niet uit van een a priori gegeven idee van 'de techniek', maar richt hij zich op concrete technieken. Momenteel werkt hij aan een studie over de rol van beeldtechnologieën in de natuurwetenschappen.
Het Mumford colloquim is woensdag 4 februari van 12.30 uur tot 14.00 uur in zaal A112 van het TWRC-gebouw.