Geknipt uit de bladen

| Redactie

Veertig studenten en zeven docenten van de vakgroep Algemene taalwetenschap in Groningen zijn onderzocht op de bacterie die TBC kan veroorzaken. Drie personen bleken besmet zonder dat ze de ziekte hadden ontwikkeld. Zij lopen een risico van 10 tot 15 procent dat dit alsnog gebeurt en moeten gedurende een half jaar medicijnen slikken om de bacterie te bestrijden. Aanleiding voor de tests was de diagnose van open tuberculose bij een voormalig gaststudente uit Duitsland, begin december, schrijft UK. Zij studeerde in het kader van het Erasmus-programma van december 1996 tot mei 1997 aan de RUG.

Tuberculose

Video

De Rijksuniversiteit Leiden heeft het Groot-Auditorium en de Senaatszaal uitgerust met videocamera's voor het registreren van promotieplechtigheden. Dit meldt Mare. Een vaste camera heeft het voordeel dat de plechtigheid niet wordt gestoord. Bovendien hoeft het college van bestuur zich niet meer te buigen over individuele verzoeken om permissie voor het maken van opnamen. Tot nu toe was het regel dat alleen het gedeelte na terugkomst van de commissie mocht worden gefilmd. De promovendi moeten wel gaan betalen voor de opname. Hoeveel is nog niet vastgesteld.

ABET

Elektrotechniek in Delft kan zich meten met vergelijkbare Amerikaanse ingenieursstudies, aldus Delta. De Accreditation Board for Engineering and Technology (ABET) heeft de opleiding deze week een verklaring van 'substantial equivalency' gegeven. Volgens de ABET-commissie zit het onderwijsprogramma goed in elkaar en zijn studenten en wetenschappelijke staf van een hoog niveau. Maar de Amerikanen stelden ook dat de subfaculteit meer jonge en vrouwelijke onderzoekers moet aannemen. Elektrotechniek is na lucht- en ruimtevaarttechniek de tweede Delftse opleiding die is goedgekeurd door de ABET. De TUD wil al haar opleidingen door de Amerikanen laten beoordelen.

'Ziek'

In Nijmegen is de door biologie-studenten gemaakte speelfilm 'Ziek' vorige week in première gegaan. Het verhaal handelt over kolonies dubieuze Russische bacteriën die dood en verderf zaaien op de bètafaculteiten. Uiteindelijk wordt op spectaculaire wijze een wetenschappelijke maffia ontmaskerd. Om gebruik te mogen maken van de faciliteiten van de KUN moest het script wel didactisch verantwoord zijn. Dus stelt de film ook ethische vraagstukken over biotechnologie aan de orde. De productie verliep niet helemaal op rolletjes, vertellen de makers aan KU Nieuws, maar is sommigen onder hen kennelijk toch erg goed bevallen. Regisseur Coen Custers verruilde zijn natuurkundestudie voor een filmopleiding in Breda en scriptschrijver Klaas Kaptijn stapte over van biologie naar film en opvoeringskunsten.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.