Term 'zwak' is erin geslopen

| Redactie

Vrouwen zijn zwakker dan mannen. Ze kunnen minder gewicht tillen, lopen minder hard en laten eerder een traantje rollen. Zwak dus. Lang geleden is deze gedachte er in geslopen, in een tijd dat spierkracht nog belangrijk was om te overleven. Die tijd is echter allang voorbij!

Waar gaat het dan (nog steeds) verkeerd? Na jaren vechten hebben de oude feministen heel wat bereikt, maar 'feminisme' is nu een fout woord. Emancipatie, een vriendelijker woord, komt nog maar gestaag op gang. Vrouwenstudies aan de universiteiten trekken weinig studenten en worden 'gender studies' genoemd om toch meer deelnemers (met name mannelijke) te krijgen. Het rondreizend circus van Bureau Emancipatie levert zijn bijdrage en de overheid heeft veel geld gestoken in campagnes om vrouwen vooral voor techniek te laten kiezen. Met weinig resultaat.

De meeste meiden hoeven geen uitzonderinsgpositie en staan niet (meer) op de barricades. Ze zijn 'mans' genoeg hun eigen keuzes te maken. Ze ronden hun studie sneller af en met betere resultaten dan hun mannelijke collega's. En het percentage vrouwelijke wetenschappers zal het percentage mannelijke evenaren. Op dit moment is dat beeld nog volkomen scheef en loopt Nederland mijlenver achter op de rest van de wereld.

Maar vrouwen vechten zich er wel tussen, op hun eigen manier dan. Zonder hun spieren te gebruiken, maar juist door hun eigen sterke kanten te tonen. Nog even, en werknemers hebben even vaak een man als een vrouw boven zich. Dat zal wennen zijn. Voor het andere zwakke geslacht tenminste.

Fris van de Lever is een rubriek waarin iedereen van de UT, op uitnodiging van de vorige schrijver, zijn mening over allerhande zaken te berde kan brengen. Vandaag aflevering 7 door Carla Verwijs, medewerker onderzoek bij het CTIT van Toegepaste Onderwijskunde. Volgende week is het woord aan Arjeh Willemze.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.