Campuswacht krijgt ISOkwaliteitscertificaat

| Redactie

Er was anderhalf jaar aan gewerkt, toen nog een half jaar gewacht, maar uiteindelijk was het zover: de bewakingsdienst van de campus kreeg maandag het ISO 9002 kwaliteitscertificaat uitgereikt. De Torenkamer in de Bastille was waarschijnlijk even de veiligste ruimte op de campus, met zoveel bewakers en veiligheidsbeambten bijeen. Want zo'n onderscheiding, daar moet natuurlijk op gedronken worden.

Er was anderhalf jaar aan gewerkt, toen nog een half jaar gewacht, maar uiteindelijk was het zover: de bewakingsdienst van de campus kreeg maandag het ISO 9002 kwaliteitscertificaat uitgereikt.

De Torenkamer in de Bastille was waarschijnlijk even de veiligste ruimte op de campus, met zoveel bewakers en veiligheidsbeambten bijeen. Want zo'n onderscheiding, daar moet natuurlijk op gedronken worden. Bijna alle medewerkers van de 'campuswacht' waren, al dan niet in het bekende donkerblauwe uniform met UT-logo, present. Bijna alle, want het werk van een campuswacht stopt nooit. 'Het certificeringsbureau was onder de indruk van de manier waarop de zaken georganiseerd waren,' vertelt Ben Olde Agterhuis, directeur Facilitair Bedrijf, trots en genietend van de aanwezige cocktailhapjes. 'Maar het was dan ook de meest aangewezen dienst om mee te beginnen, want eigenlijk stonden alle processen al op papier. We hadden de handboeken en calamiteitenplannen al. Het moest alleen allemaal nog gestroomlijnd worden en we moesten de kwaliteitscontrole zelf nog organiseren.'

De ISO-certificering is een trend die is overgewaaid uit het bedrijfsleven. Professionele bedrijven kunnen bijna niet meer zonder willen ze niet het onderspit delven in de concurrentieslag. Ziet het FB concurrentie in het verschiet? 'Daar zijn niet zo bang voor,' zegt Marcel Weustink, hoofd 'productgroep beveiliging' en sinds kort ook kwaliteitsmanager. 'We hebben meerwaarde ten opzichte van particuliere beveiligingsdiensten: we kennen de studenten en het gedrag en zij kennen ons. Ook handelen we anders dan de politie. Die is veel harder; wij spreken de studenten meer vermanend toe, zoals vaders doen,' lacht hij.

De campuswachten zijn blij met hun baan en trots op hun werk. 'Het is afwisselend, elke dag is anders. We maken van alles mee: van geluidsoverlast en burenruzies tot crime passionel en potloodventers,' somt een van hen op. Op hetzelfde moment gaat er een pieper af. De plicht roept: twee man laten hun drankje en hapje staan om een melding te checken.'

Hoe denkt men bij het FB over de toekomst van de productgroep bewaking? 'We zijn momenteel, samen met DiSC, aan het nadenken over het uitbreiden van onze diensten in een 'Welkomst Office' aan de ingang van de campus. Ook willen we filosoferen over het aanbieden van diensten aan derden,' legt Olde Agterhuis uit. 'Dan zou je ook kunnen gaan nadenken over de eigendomsrelatie van ons bedrijf met de universiteit.'

Voorlopig is het echter nog niet zover. De campuswacht waakt over de UT. 'We zijn eigenlijk de ogen en oren van de campus,' aldus chef Weustink.

Hoofd bewaking Marcel Weustink (links) neemt uit handen van FB-directeur Ben Olde Agterhuis het certificaat in ontvangt.
Hoofd bewaking Marcel Weustink (links) neemt uit handen van FB-directeur Ben Olde Agterhuis het certificaat in ontvangt.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.