Assistenten-in-opleiding krijgen aan alle universiteiten in hun eerste jaar een salarisverhoging van 25 procent, tot 3000 gulden per maand. Dat danken zij aan de universitaire cao van afgelopen zomer. Tot nu toe werden startende aio's gekort op hun salaris, omdat ze nog onderwijs krijgen. Maar de cao schrapte een flink deel van die korting.
Universiteiten trekken daar verschillende consequenties uit. Sommige hadden hun aio's al voordat de cao rond was extra salaris gegeven en doen er nu opnieuw een schepje bovenop. Alleen met zo'n zogeheten arbeidsmarkttoeslag denken zij te kunnen concurreren met de lonen in het bedrijfsleven.
Juridische promovendi aan de Universiteit Maastricht verdienen het meest. Net als promovendi aan de Technische Universiteit Delft worden die niet als aio ingeschaald, maar als tijdelijk onderzoeker. De Maastrichtse juristen komen terecht in schaal tien, en dat levert hen een aanvangssalaris op van 4267 gulden. Delft hanteert schaal acht, met een salaris van 4061 gulden.
'Het aio-salaris is niet meer van deze tijd', zegt een woordvoerder van de Maastrichtse rechtenfaculteit. 'Het lukte ons niet meer genoeg goede mensen te werven en te voorkomen dat ze tussentijds overstapten naar een beter betaalde baan.'
Ook de Universiteit Twente zit met 3700 gulden fors boven het standaard-salaris voor beginnende aio's. De rest volgt op aanzienlijke achterstand. Aio's van de Katholieke Universiteit Brabant, in Groningen en in de exacte vakken van de Vrije Universiteit beginnen met zo'n 200 gulden meer dan in de cao is afgesproken.
De andere universiteiten volgen de cao. Daardoor verdienen hun aio's in hun eerste jaar bijna 1300 gulden per maand minder dan de Maastrichtse juristen. In de loop van de tijd nemen de salarisverschillen wel met de helft af. Aio's die volgens de cao betaald worden, krijgen in hun vierde jaar 4281 gulden per maand. In Maastricht kunnen juristen dan 4929 gulden per maand bijschrijven op hun rekening.
De slechtst betaalde promovendi zitten nog steeds aan de Universiteit van Amsterdam. Een deel van haar promovendi is niet in dienst van de universiteit en krijgt geen salaris, maar een beurs. Die bedraagt in het eerste jaar ongeveer 3000 gulden. Maar anders dan het aio-salaris stijgt die beurs de jaren daarop niet.
Overigens verdienen zelfs de best betaalde aio's nog niet buitensporig veel in vergelijking met academici die na hun afstuderen buiten de universiteit aan het werk gaan. Die krijgen gemiddeld zo'n 4100gulden betaald.
Het landelijk aio-overleg LAIOO is daarom nog niet tevreden over de cao-bedragen. 'Die zijn niet meer dan een flinke stap in de goede richting', zegt LAIOO-voorzitter May-May Meijer. 'Eigenlijk zouden alle promovendi volgens schaal 10 betaald moeten worden.'
Aio-salarissen per universiteit
UM-rechten ....... 4267 ...... 4929
TUD .............. 4061 ...... 4687
UT ............... 3698 ...... 4281
KUB .............. 3218 ...... 4364
RUG/VU-exact ..... 3185 ...... 4281
Cao * ............ 2998 ...... 4281
UvA-bursalen ..... tussen de 3000 en 3250
TUE/WU ........... nog niet vastgesteld
* De universiteiten die volgens de cao betalen zijn: UvA
(behalve geesteswetenschappen, gedrag & maatschappij en
economie), UL, UU, VU (behalve exact), KUN, EUR, UM (behalve
rechten).