Snelheidsmeter voor hardlopers

| Redactie

'Go big or go home'. Een krachtige, inspirerende uitspraak aan de muur van het kantoor van Xsens, een bedrijf van drie oud UT-studenten, dat zich richt op sports technology. Algemeen directeur Casper Peeters en z'n kornuiten houden zich sinds de oprichting bezig met de ontwikkeling van de RunnersWatch, een apparaatje waarmee hardlopers hun loopsnelheid kunnen meten. Naar verwach- ting zal het produkt binnen een jaar in de winkel liggen.

Xsens is in 1999 opgericht met behulp van een TOP-regeling. Na wat dagdromen tijdens de vakantie, besloot het gezelschap niet voor het grote geld te kiezen en een baan te nemen, maar de gok te wagen om hun idee uit werken en in de praktijk te brengen. Bij de vakgroep signalen & systemen van de faculteit Elektrotechniek werd een kamer geregeld en kon men rekenen op assistentie van de daar aanwezige specialisten. Middels een renteloze lening hield het drietal zichzelf in leven en kon er hard worden ontwikkeld. Intussen is het bedrijf verhuisd naar het BTC Twinning gebouw, waar dankzij een financiering van Twinning het eerste personeelslid is aangenomen.

Binnen een jaar moet de RunnersWatch in de schappen liggen, zo vertelt Peeters. Dat het geen kinderspel is om de snelheid van hardlopers te meten, moge duidelijk zijn. Fietsen en auto's hebben wielen, maar bij lopende mensen ligt de zaak toch een stuk moeilijker. Toch ontdekte Xsens een mogelijkheid: met behulp van een micromechanische sensor aan een voet van de loper, kunnen versnellingen worden gemeten. Deze kunnen dan vrij eenvoudig vertaald worden naar snelheden. Het is weliswaar al moeilijker om deze berekeningen continu uit te voeren, maar Xsens lijkt op de goede weg.

Om daadwerkelijk een vinger in de pap te krijgen en wereldwijd toe te kunnen slaan, zal het horloge plus sensor in een hoeveelheid tussen 50.000 en 100.000 worden gelanceerd. Bovendien moet Xsens snel zijn, omdat ook de concurrentie bezig is met snelheidsmeters voor hardlopers. Om zo min mogelijk tijd te verliezen, ziet het er naar uit dat de distributie geregeld gaat worden door grote sportmerken, want zelf doen gaat te langzaam, legt Peeters uit. Het apparaatje zal zo'n vier- tot vijfhonderd gulden gaan kosten.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.