Sprookje over 'tijd'

| Redactie

Het zal je maar gebeuren: zit je lekker met je benen op het bureau ontspannen een sigaartje te roken, stapt er een grijze man binnen die tijd van je wil hebben. Bij toneelvereniging Nest behoort dit tot de mogelijkheden. Op 20, 21, 22 en 25 juni spelen ze 'Momo'. Een eigentijds sprookje over grijze mannen die mensen tijd aftroggelen.

Eenmiljarddriehonderdvierentwintigmiljoenvijfhonderdtwaalfduizend. Zoveel seconden heeft kapper Fusi tot nu toe geleefd. Tijdspaarder XYQ/384/b, strak in het grijs gestoken, rekent het even fijntjes voor. En hoeveel tijd heeft hij daarvan verlummeld en verneuspeuterd? Na een duizelingwekkende som komt de tijdspaarder tot een schokkende, doch voorspellende conclusie: precies evenveel. De kapper veegt het zweet van zijn voorhoofd en realiseert zich dat hij zijn hele leven nog geen seconde gespaard heeft. Hij kan er niet meer onderuit en belooft het grijze heerschap een tijdspaarrekening te openen. Als een gek gaat hij keihard aan het werk.

Nest speelt een sprookje dat gaat over tijd en vooral het ontbreken daarvan. Het meisje Momo, hier op de foto met een tijdsbloem, speelt de hoofdrol. Zij woont in een amfitheater buiten de stad, zonder vader of moeder. Maar gelukkig heeft zij veel vrienden. Tot er op een dag iets verandert: al haar vrienden krijgen haast, niemand heeft nog tijd. Momo blijft eenzaam achter. De tijdspaarders blijken hun werk grondig te doen, ze jagen iedereen op tot een efficiÙnt en nuttig leven. Neuspeuteren en gelummel zijn bij deze grijze mannen uit den boze. Maar Momo is niet voor ÚÚn gat te vangen en weigert zich uit te sloven voor dit stel kille, grijze zombies. Zij voelt bovendien aan dat deze mannen niet zuiver op de graat zijn. De gespaarde tijd die ze bij iedereen incasseren drukken ze simpelweg achterover. Ze bewaren haar in een grote kluis en draaien er kleine sigaartjes van. De tijd gaat zo in rook op.

Het ziet er somber uit voor Momo. Maar gelukkig komt zij op een goede dag het huisdier van vadertje tijd tegen, de schildpad Kassiopeia. Dit dier brengt haar bij vadertje tijd, die officieel Meester Secundus Minutius Hora heet. Samen smeden ze een ingenieus plan om de tijddieven te slim af te zijn. Maar of het lukt? Wie tijd heeft komt dat zelf even bekijken.

Momo en de tijdspaarders is gebaseerd op een jeugdboek van Michael Ende. De voorstelling is daarom ook voor jeugdigen interessant. Nest speelt Momo op dinsdag 20 juni om 20.00, woensdag 21 juni om 14.30, donderdag 22 juni om 20.00 en zondag 25 juni om 14.30 uur. Locatie: Amfitheater van de Vrijhof. Prijs: f 7,50 of f 4 (UPK, CJP, Epas en kinderen jonger dan 12 jaar). De regie is in handen van Willers de Dreu).

Momo (Leonie Waanders) met de tijdsbloem. (foto: Wietse Balkema)

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.