Eten voor Ethiopi

| Redactie

De Happietaria, het tijdelijke restaurant waar de gast zelf zijn dinerprijs bepaalt, opent aanstaande zaterdag haar toegangsdeuren. Alle fooien moeten samen goed zijn voor enkele tienduizenden guldens en gaan dit jaar richting een vluchtelingenkamp in Ethiopië. Waarom Ethiopië? 'In het gebied wordt nog steeds op diverse fronten oorlog gevoerd. Met name in Sudan, waar veel van de vluchtelingen in E

De Happietaria, het tijdelijke restaurant waar de gast zelf zijn dinerprijs bepaalt, opent aanstaande zaterdag haar toegangsdeuren. Alle fooien moeten samen goed zijn voor enkele tienduizenden guldens en gaan dit jaar richting een vluchtelingenkamp in Ethiopië.

Waarom Ethiopië? 'In het gebied wordt nog steeds op diverse fronten oorlog gevoerd. Met name in Sudan, waar veel van de vluchtelingen in Ethiopië vandaan komen. Maar die oorlogen zijn al zo lang bezig dat ze geen nieuws meer zijn', aldus Renze Keuning, woordvoerder van Happietaria Enschede.

Maarten van Zalk, voorzitter van de organiserende commissie voegt daar aan toe: 'De vluchtelingen zijn voor hun voedselvoorziening afhankelijk van het dagelijkse handje rijst dat ze aangereikt krijgen. Daar moet iets aan gedaan worden. Ze moeten de kans krijgen om een eigen bestaan op te bouwen.'

Het geld dat de Enschedese actie opbrengt krijgt een zeer concrete bestemming. Keuning: 'Het gaat niet zomaar ergens naar Ethiopië. Heel direct gaat ZOA-vluchtelingenzorg 15.000 vluchtelingen in Sherkole leren om zelfvoorzienend te zijn: huizen bouwen, leren, werken, maar ook moderne ondernemersvaardigheden worden bijgebracht.'

De Happietaria zet Ethiopië weer op de kaart en onderstreept dit door in het restaurant een Ethiopisch gerecht op het menu te zetten, genaamd injera, 'een soort pannenkoek met saus erover.' Een traditioneel gerecht volgens Keuning: 'Wat boerenkool is voor Nederland, dat is injera voor Ethiopië.'

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.