Sport

| Redactie

Eigenlijk speelde Nico van Baarsen al langer met de gedachte een krachtsportvereniging op de UT op te richten, maar zoiets kost tijd. Veel tijd. Van Baarsen - student technische bedrijfskunde - noemt het een uitdaging. Het wachten is nu nog op groen licht van Lichamelijke Vorming en Sport (LV&S). En dat antwoord kan elk moment komen. Initiator Van Baarsen hoopt nog voor de kerst met zijn krachtsportvereniging te beginnen. De UT is dan een nieuwe sportvereniging rijker.

Van Baarsen: 'Ik heb vorige week de lijsten opgehangen waarop mensen zich kunnen aanmelden. Binnen drie dagen stonden er al 22 namen op. Ik wist dat er belangstelling was, maar dit grote aantal had ik werkelijk niet verwacht en zeker niet zo snel.'

De nieuwe vereniging - die waarschijnlijk de naam Hercules gaat dragen - moet de huidige saaiheid binnen het krachthonk doorbreken. Althans dat is de mening van Van Baarsen. Bedoeling is dat leden elke woensdagavond van 20 tot 22 uur hun oefeningen doen. Dan is er muziek, kan er genipt worden aan een sportdrankje en liggen er bladen over krachtsport.

'Het moet gewoon een beetje gezellig worden. Dat is het nu niet. Het komt op mij allemaal een beetje onpersoonlijk over. Een stuk onpersoonlijker dan in Nijmegen. Daar bedreef de grondlegger Van Baarsen lange tijd zijn sport. En daar vond de UT-student wel de gezelligheid, die hij in Enschede moet ontberen. 'In Nijmegen hadden ze ook een krachtsportvereniging en dat bleek in de praktijk prima te werken. Gewoon een leuke club mensen, die af en toe eens een uitstapje maakten. Groot voordeel van een vereniging is dat de leden elkaar motiveren. Nu zie je mensen in januari even hun buikje er af trainen en twee maanden later vertrekken ze weer. Ze hebben geen stok achter de deur om door te gaan. Zonde. Als je aangesloten bent bij een vereniging raak je automatisch gemotiveerd door anderen. Dat heb ik zelf ook zo ervaren. Maar er moet natuurlijk niets. De sfeer blijft ongedwongen maar wel een stuk gezelliger dan die nu is. Daar ben ik van overtuigd.'

Van Baarsen omschrijft zichzelf als een liefhebber van de sport. Hij traint om stoom af te blazen, zijn zinnen te verzetten en zijn conditie op peil te houden. De UT'er zegt niet in korte hempjes te lopen om de omvang van zijn biceps te showen. Daar is hij de jongen niet naar. 'Welnee, ik ben geen machotype. Dat is niks voor mij. Maar als je een goed getraind lichaam hebt, dan voel je je wel lekkerder in een discotheek. Dat staat buiten kijf.'

Hoe dan ook. Zoals gezegd nog voor de kerst hoopt hij duidelijkheid te krijgen over 'zijn project'. De administratieve muur heeft hij inmiddels geslecht. De notariële akte is opgesteld, de inschrijvingbij de kamer van koophandel is geregeld en ook de kandidaten voor een nieuw te vormen bestuur hebben inmiddels interesse getoond in Hercules. Van Baarsen zelf wordt voorzitter.

Het enige dat nu nog mis kan zijn de tijden waarop hij de trainingsuren in het sportcentrum krijgt toebedeeld. 'Als ik alleen op maandagochtend gebruik kan maken van de ruimte dan houdt het voor mij op. Dan houdt de vereniging op te bestaan, voordat 'ie begonnen is. Ik mik op de woensdagavond en getuige de reacties die ik inmiddels binnen heb gekregen zijn de meeste leden gebaat bij een vaste trainingsavond op woensdag. Daar ga ik dus voor.'

DE ATLEET VAN DE WEEK

Wico Hopman is een sportieve veelvraat. Nog geen twee weken weken geleden werd hij bekroond tot UT-kampioen mountainbiken en dit weekend deed hij een gooi naar een persoonlijk record op de NK Wintertriatlon (10 km hardlopen, 50 km fietsen, 20 km schaatsen) in zijn geboorteplaats Assen. Voldaan is de renner van Klein Verzet en de triatleet van Aloha echter allerminst. Want ofschoon het triatlonseizoen zo'n beetje ten einde is en menig atleet bekomt van een loodzwaar jaar, is Hopman al weer op zoek naar een nieuwe uitdaging. 'Een run-bike-run of een hardloopwedstrijd.' Hij weet het nog niet. De zesdejaars student Elektrotechniek is een ambitieuze sportliefhebber, voortdurend op zoek naar zijn grenzen. Typerend voor zijn eerzucht is de wintertriatlon in Assen. Daar bond hij vorig jaar de schaatsen onder, zonder 'pootje over' te beheersen. Dit jaar deed hij op de gladde ijzers voor bijna niemand meer onder. Van de ruim driehonderd deelnemers schaarde Hopman zich tussen de zestig beste atleten op de halve triatlon.

Hopman: 'Ik ben een triatleet, maar eigenlijk vind ik fietsen ook heel erg leuk. En het schaatsen begin ik eveneens steeds beter onder de knie te krijgen. Ik ben geen schaatser maar het ging dit jaar in Assen toch een stuk beter dan vorig jaar. Vorig jaar was ik aan het stuntelen in de bochten. Echt een ramp. Dat wilde ik niet nog eens. Zeker niet voor mijn eigen publiek in mijn geboorteplaats. Ik heb dit seizoen een paar noren gekocht en ben gaan oefenen. Ik kom nu in ieder geval goed door de bochten. Dat blijkt ook wel uit de tijd: een kwartier sneller dan vorig jaar. Maar zo'n wintertriatlon blijft toch een aparte discipline. Eerst lopen en dan fietsen is al een behoorlijke omschakeling en van de fiets op de schaatsen valt ook niet mee. Maar ik vind het prachtig en ben volgend jaar weer van de partij. Absoluut.'

Forse nederlaag Diok

Het eerste team van Diok is er deze competitie nog niet in geslaagd tot winst te komen. Ook dit weekend werd in Sittard van Wikverloren. Het werd 7-1.

Opnieuw zege Piranha

De waterpolospelers van Piranha lijken dit seizoen de ene zege op de andere te stapelen. Ook dit weekend tegen Olde Vechte uit Ommen haalde de UT-formatie flink uit en won het met 14-8. Jeroen Cozijnsen nam de meeste treffers voor zijn rekening. Hij scoorde liefst vijf maal. Maarijn Huijbregts trof driemaal doel.

Geen succes Gascogne

Op een groot internationaal schermtoernooi in Ter Apel kon de Drienerlose schermvereniging Gascogne dit weekend geen potten breken. Florettist Dennis Reidsma werd zeventiende en Monica Polner (ook floret) kwam niet verder dan een zesde plaats.

Nederlaag Arriba

De basketballers van Arriba hebben dit weekend hun tweede nederlaag van dit seizoen geleden. Tegen het Rijssense Risne Stars kwam Arriba nog wel knap terug van een grote achterstand, maar wist het niet langszij te komen. Uitslag: 74-67. Arriba bezet nu de derde plaats in de competitie.

Drienerlo verslaat Markvogels

De veldvoetballers van Drienerlo versloegen dit weekend Markvogels met 2-0. De dames verloren met 4-2 van koploper Nieuwleus. Het eerste zaalteam van Drienerlo won zijn tweede wedstrijd van dit seizoen. Tegen LZV werd het 4-2.

Verlies voor ijshockeyers

De Drienerlose ijshockeyers van de Slapping Studs hebben hun eerste nederlaag van dit seizoen geleden. In Eindhoven werd met 5-3 verloren van Icehawks. Via treffers van Mark Poeteray en Jorrit van Dijk kwamen de 'Studs' nog wel op voorsprong, maar wisten ze de wedstrijd niet naar hun hand te zetten. De eerste twee competitiewedstrijden werden door de Drienerlose ijshockeyers met overmacht gewonnen.

Guido Gosselink tweede bij NK

Oud UT-student Guido Gosselink heeft bij het NK wintertriathlon in Assen dit weekend een zilveren medaille gehaald. Gosselink lag lange tijd op kop. Na de 20 km hardlopen kwam hij als eerste binnen, en behield zijn positite tijdens de 100 km fietsen. Bij de afsluitende 40 km schaatsen was zijn voorsprong opgelopen tot 7 ronden van de ijsbaan in Assen. Schaatsspecialist Arjen Kuper uit Exloo wist hem echter toch nog te achterhalen en finishte in 5.19. 53. Gosselink finishte met een anderhalve minuut achterstand als 2e in Assen sterk in een veld van de 91 deelnemers die de kou trotseerden. Werner Temmink was de snelste Alohaan op de midden- afstand (10-50-20). De marathonschaatser uit Haaksbergen wist bij het schaatsen 'zomertriatleet' Jetse Scholma nog net bij te halen (zij finishten na een kleine drie uur als 21e en 22e van de in totaal 282 deelnemers).


Nico van Baarsen

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.